Blog

De voorbije drie maanden leidde FoodWIN vzw, in opdracht van Stad Brugge, 512 gezinnen op tot ambassadeurs tegen voedselverspilling via een interactieve mailcampagne: Food Winners Brugge. Ze leerden onder andere bewuster kopen, beter plannen, slimmer bewaren en creatiever koken.


512 Brugse huishoudens verspillen 67% minder voedsel thuis

Written on 15 July 2021 · 1 min, 52 secs


19.662 kilogram voedsel, 82.383 euro en 62.918 kilogram CO2: dat is wat de 512 huishoudens samen op jaarbasis besparen dankzij hun deelname aan Food Winners Brugge, een campagne van stad Brugge tegen voedselverspilling.

Iedereen expert

De voorbije drie maanden leidde FoodWIN vzw, in opdracht van Stad Brugge, 512 gezinnen op tot ambassadeurs tegen voedselverspilling via een interactieve mailcampagne: Food Winners Brugge. Ze leerden onder andere bewuster kopen, beter plannen, slimmer bewaren en creatiever koken. 

Het eindresultaat mag er zijn: de huishoudens wisten hun verspilling gemiddeld met 67% te verminderen. Dat komt overeen met een jaarlijkse besparing van maar liefst 82.383 euro en 62.918 kilogram CO2!

Klimaatneutraal

Een flinke besparing waar Stad Brugge tevreden mee is. Voedselverspilling tegengaan is een belangrijke pijler in de voedselstrategie Bruggesmaakt, die bijdraagt aan het streefdoel Brugge tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Loick van FoodWIN is vastberaden: ‘’Een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, gaat verloren. En al dat verloren voedsel is verantwoordelijk voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. In Vlaanderen is de consument verantwoordelijk voor een kwart van de totale voedselverspilling – een groot probleem dat met kleine veranderingen opgelost kan worden.’’

50, 500, 5000

Dat is dan ook het doel van Food Winners Brugge: met kleine inspanningen bij mensen thuis veel verandering teweeg brengen. Daartoe werden vorig jaar 50 ambassadeurs opgeleid in een testproject. Dit jaar werd gemikt op 500 huishoudens en de teller eindigde uiteindelijk op 512. Tegen april volgend jaar mikt de stad op 5000 deelnemende huishoudens en kunnen deelnemers ook hun bedrijf, sportvereniging of school vertegenwoordigen.

“Indien we erin slagen bij deze grote groep onze doelstelling van 30% minder voedselverspilling te behalen, zullen we maar liefst 156 ton CO2 bespaard hebben. Het doel is dat Bruggelingen ook na afloop van het project bewust blijven omgaan met voedselverlies.”, vertelt Schepen van Energie en Klimaat Minou Esquenet. ‘We zijn enorm trots op het project. ‘Food Winners’ werd door de Vlaamse overheid geselecteerd en gesubsidieerd als lokaal klimaatproject.’

Food Winners Brugge is een project van Stad Brugge in het kader van Bruggesmaakt i.s.m. Brugs Food Lab. Stad Brugge stelde hiervoor FoodWIN aan, zij begeleiden mee de ambassadeurs en helpen hen 5000 huishoudens te bereiken!
Ondersteund met een klimaatsubsidie van het departement omgeving

Doe mee!

Elke Bruggeling kan gratis deelnemen en ambassadeur worden tegen voedselverspilling. 

Schrijf je in via www.foodwinnersbrugge.be