Blog

FoodWIN en Stad Brugge strijden samen verder tegen voedselverspilling.

Stad Brugge en FoodWIN slaan opnieuw de handen in elkaar voor een project tegen voedselverspilling. Nadat ze in 2018 de voedselverspilling bij ziekenhuizen en zorginstellingen in Brugge succesvol aanpakten, focussen ze nu op de voedselverspilling bij consumenten met het project FOOD WINNERS BRUGGE. 

Voedselverlies zit vervat in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie, Foodlab, van Stad Brugge en is belangrijk in het behalen van de doelstelling die Stad Brugge wil behalen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Globaal is voedselverlies namelijk verantwoordelijk voor 8% van de globale CO2-uitstoot. 

Een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, eindigt niet op ons bord. De consumenten zelf zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale voedselverspilling! 

Tijdens de eerste fase van het 3 jaar durende project worden vijftig Brugse ambassadeurs opgeleid tot ware voedselverspillings-experten.

De experten van FoodWIN vzw leidden 50 Brugse ambassadeurs op om voedselverspilling te verminderen.

De ambassadeurs zullen veel leren over de verwarring rond houdbaarheidsdata en voedselveiligheid, hoe ze zorgvuldig hun inkopen voorbereiden, het preciezer indelen van de koelkast en bewuster leren omgaan met hun ingrediënten. 

Na deze intensieve opleiding engageren zij zich om via een online campagne, Brugse huishoudens te laten deelnemen aan negen uitdagingen die voedselverspilling bij Bruggelingen thuis drastisch verminderen.

Tegen 2022 is het de bedoeling om 5000 Brugse gezinnen te bereiken en hun voedselverspilling te verminderen met 30%.


““Indien we erin slagen bij deze grote groep onze doelstelling van 30 procent reductie van voedselverlies te behalen, zullen we maar liefst 156 ton CO2 bespaard hebben. Vanzelfsprekend willen we dat de Bruggelingen ook na afloop van het project bewust blijven omgaan met voedselverlies.”, vertelt Schepen van Energie en Klimaat Minou Esquenet.

Wil je zelf bewuster bezig zijn met jouw voedselverspilling en zo jouw steentje bijdragen aan een betere wereld? Bezoek de website en kom alles te weten over hoe je een expert kan worden. Inschrijven als ambassadeur kan nog tot en met 31 augustus via www.foodwinnersbrugge.be .

Het project ‘Food Winners’ werd door de Vlaamse overheid geselecteerd als lokaal klimaatproject en krijgt daardoor een belangrijke subsidie. Het project zal in nauw overleg met het Brugse Food Lab uitgewerkt worden.

 

Minder voedsel verspillen is goed voor jou, het milieu en je portemonnee!

Schepen Esquenet
Schepen voor klimaat, energie, milieubeleid, smart city en facilitair beheer,
Burg 4
8000 Brugge
mob 0477/296 345

Perscontact Foodwin: Loick Bekaert, FoodWIN, 0499397797