Blog


FoodWIN duikt in de maaltijdboxen van HelloFresh

Written by Elke M. on 20 May 2021 · 1 min, 54 secs


91% van de Vlamingen is het er over eens: we moeten thuis voedselverspilling verminderen. Dat blijkt uit onderzoek door maaltijdboxleverancier HelloFresh. FoodWIN en HelloFresh, bundelen daarom krachten en vormen nu één front tegen voedselverlies.
Hoewel uit onderzoek blijkt dat Vlamingen voedselverspilling willen verminderen, verspillen Vlamingen maar liefst 37 kg per jaar. Volgens het dossier ‘Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens’ van Vlaams Departement Omgeving betekent dat per jaar een verspilling van bijna 241 duizend ton voedsel. 

369 euro per gezin gaat de vuilbak in 

FoodWIN en HelloFresh streven samen naar een wereld waar er gewoonweg geen voedsel in de vuilbak belandt, en nemen daar zelf belangrijke stappen in. “HelloFresh heeft 0.2% voedselverspilling in de keten en boxen die door omstandigheden niet geleverd worden, doneert het bedrijf aan de voedselbanken.” zegt Victor Smits, duurzaamheidsmanager bij HelloFresh. Onderzoek toont aan dat Belgische huishoudens die met een maaltijdbox koken 22% minder voedsel verspillen dan wanneer ze zelf boodschappen doen en koken. De verklaring daarvoor ligt voor de hand, want de voornaamste oorzaak (40%) van voedselverspilling is een te grote aankoop van een bepaald product.

Samen met FoodWIN zet het bedrijf de volgende stap om ook consumenten aan te zetten tot actie en het hoofd te  bieden aan voedselverspilling. “De consument heeft er heel wat bij te winnen: de rekening voor verspild eten bedraagt gemiddeld 369 euro per jaar per huishouden.” vertelt Hanne Heymans, co-directeur van FoodWIN.

Doe-het-zelf 

Voorkomen is beter dan genezen, vooral in het geval van voedseloverschot. Daar kan elke Vlaming aan bijdragen door kleine aanpassingen in de eigen keuken. “Vaak zijn consumenten zich niet bewust van de hoeveelheid eetbaar voedsel dat thuis in de vuilbak belandt”, zegt Hanne Heymans van FoodWIN. “Door onze kennis te bundelen met die van HelloFresh hopen we consumenten meer te betrekken en te engageren om ons bij te staan in de strijd tegen voedselverspilling. En hoe dat kan vertellen we op www.hellofresh.be/maaltijdbox/foodwin.”

Over het onderzoek 

* Representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.011 respondenten die in maart 2020 in België woonden.

** Representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.000 respondenten die in september 2020 in België woonden. 

*** De cijfers over voedselverlies zijn gebaseerd op het dossier Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens van Departement Omgeving gepubliceerd in mei 2019. 

https://www.voedselverlies.be/sites/default/files/atoms/files/Voedselverlies%20en%20consumentengedrag%20bij%20Vlaamse%20huishoudens%20Dossier.pdf