Ontdek de psychologie van de supermarkt: niet alleen vechten ze onderling voor jou, maar eens ze jouw gewonnen hebben als klant, gebruiken ze allerlei slimme trucjes om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk aan jou verdienen.

Benieuwd naar de slimme trucjes van supermarkten? Leer ze hier kennen zodat je ze je nooit meer in verleiding weten te brengen!

Hoe de supermarkt jou beïnvloedt

Vaak liggen groenten en fruit in het begin zodat je je minder schuldig voelt indien je achteraf toch nog iets ongezonds meeneemt. Snoepers!

Verse producten zoals brood, zuivel en vlees liggen meestal achteraan de supermarkt, zo kom je onderweg telkens veel lekkers tegen. Ze hebben een korte houdbaarheid en daarom moet je soms zelfs dagelijks gaan halen.

Ook in de gang spelen supermarkten met de plaats van producten. De meest verkochte producten staan vaak in het midden van de gang, zo moet je telkens de hele gang doorkruisen. A-merken en huismerken staan vaak op ooghoogte omdat hier het meest op te verdienen valt. Kijk gerust eens naar boven, en vooral naar beneden, voor de koopjes.

Let ook eens op voor kruisverkoop. Zo staan de koekjes vaak bij de koffie en de nootjes en chips bij het bier. Supermarkten zetten alles op alles om impulsieve aankopen aan te moedigen.

Daarnaast zijn er niet zoals in casino’s in de meeste winkels geen ramen of geen klokken. Zo heb je geen besef van tijd en blijf je langer kuieren doorheen de winkelgangen. Ook wordt gretig gebruik gemaakt van muziek en geuren om je onbewust te beïnvloeden. De geur van vers gebakken brood of gebraden kip? Dat is niet altijd toeval. Onderzoek toont namelijk aan dat de geur van vers gebakken brood klanten aantrekt om meer te kopen.

Een fool-proof checklist voor een verspillingsvrije supermarkttrip

  1. Ga nooit naar de winkel met honger.
  2. Kijk eerst wat je nog hebt liggen in de koelkast en voorraadkasten. Vermijd dubbele aankopen.
  3. Ga nooit naar de winkel zonder boodschappenlijst.
  4. Laat je niet vangen door grote, goedkope verpakkingen als je weet dat je ze thuis toch nooit opkrijgt.
  5. Besef dat promo’s zoals 2+2 gratis vaak thuis in de vuilbak belanden. Denk altijd eerst na of je het product op tijd kan invriezen of verwerken.
  6. Koop zoveel mogelijk in bulk zodat je je porties zelf kan bepalen.
  7. Stel van op voorhand een winkelbudget op en vermijd impulsieve aankopen

Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een berichtje naar . Wij helpen je graag verder op weg!