Dit jaar nodigen we jou uit om de uitdaging aan te gaan en voedselverspilling tegen te gaan.
Kies welke onderdelen van het Digitale Food Waste Fest 2.020 je wil volgen en stel een programma samen dat past binnen jouw schema en ambities.
Samen tillen we de strijd tegen voedselverspilling naar een hoger niveau!

LET OP: DE VOERTAAL IS ENGELS, MET UITZONDERING VAN DE WEBINARS VOOR LOKALE BESTUREN EN GROOTKEUKENS (NL)

PROGRAMMA

8/12 - OPENING LEVEL
 • Keynotes met Tristram Stuart, Carolyn Steel & andere pioniers 
 • Live interview met Victor Dries
 • Panelgesprek met Colruyt, enVie & Reo Veiling en Food Heroes
9/12 - 7 MISSIES
 • Kies uit 7 webinars over hoe actie ondernemen in verschillende schakels van de voedselketen
 • Tools, methodes en inspiratie
8 & 9/12 - CONNECT ZONE

 

 

8/12, 14u-16u: Opening Level

Wat doen we vandaag tegen voedselverspilling? Hoe kunnen we nog meer doen?

Live vanuit de Food Waste Fest studio zenden we keynotes, interviews en een sofagesprek uit zodat jij alles leert over voedselverspilling. Tristram Stuart (auteur van ‘Waste’), Carolyn Steel (auteur van ‘Sitopia’), Tom Suykerbuyk (Flanders DC), Victor Dries (Kabinet Zuhal Demir), enVie, Colruyt en Reo Veiling leggen de basis voor onze strijd tegen voedselverspilling.

Moderator: Elke Markey, FoodWIN vzw

Line-up

Tristram Stuart

Tristram Stuart

Tristram Stuart is een internationale auteur, spreker, campagnemaker en expert over de milieu- en sociale impact van voeding. Zijn Ted talk is meer dan 1 miljoen keer bekeken, hij viel in de prijzen met het confronterende boek: Uncovering the Global Food Scandal en organiseerde in tal van Europese grootsteden grootschalige banketten met gratis ‘vuilnisbakvoedsel’.
De campagneorganisatie die hij oprichtte, Feedback, heeft haar boodschappen in tientallen landen wereldwijd verspreid om zo de maatschappelijke houding tegenover voedselverspilling te veranderen.

Carolyn Steel

Carolyn Steel

“Voeding vormt onze wereld nu al – dus waarom onze voeding niet gebruiken om een betere wereld te creëren?”
Carolyn Steel is een leidende denker over voeding en steden. Ze is een Londense architect, professor, BBC presentator en TEDGlobal spreker die de term ‘Sitopia’ bedacht – nu een wijd erkende manier om de wereld te bekijken door de lens van voeding. Carolyn sprak met overheden, instellingen en scholen over de hele wereld, verklarend hoe we een revolutionaire verandering kunnen teweeg brengen, simpelweg door onze voeding beter te begrijpen en te valoriseren.

Naomi Smith, Dominiek Keersebilck, Annelies Noblesse & Melanie van Raaij: het verhaal van enVie

Naomi Smith, Dominiek Keersebilck, Annelies Noblesse & Melanie van Raaij: het verhaal van enVie

Naomi Smith is een sociale ondernemer en Algemeen Directeur van enVie, een Belgische sociale onderneming in Anderlecht die heerlijke soep maakt van surplus groenten, aangeleverd door Belgische boeren. enVie wordt alom geprezen om het holistische businessconcept. In 2019 ontving enVie een Europese Food Heroes Award in de categorie Groente & Fruit.
Met enVie toont Naomi hoe een multi-sectoraal partnerschap cruciaal was voor het opzetten van een succesvolle oplossing tegen voedselverspilling.

enVie vond een partner bij REO Veiling Roeselare, West-Vlaanderen. Dominiek Keersebilck is Commercieel Directeur van de REO Veiling, Deze coöperatieve telersvereniging groepeert 800 actieve producenten die jaarlijks ongeveer 200 miljoen kg verse groenten en fruit naar de REO Veiling brengen.
Voor deelname aan verschillende initiatieven tegen voedselverspilling ontving de REO Veiling dit jaar, naast andere awards, voor de tiende keer op rij het Jaarcertificaat van het Charter Duurzaam Ondernemen.
De REO Veiling stelt surplus groenten en fruit ter beschikking van de sociale onderneming enVie.
Colruyt in Halle, Vlaams-Brabant, één van België’s grootste retail organisaties, sloot zich aan bij enVie. Zij kopen de soepen aan, verkopen ze in hun winkels en serveren ze in de grootkeukens van hun verschillende vestigingen. Colruyt Groep zoekt steeds verder naar oplossingen voor voedselverspilling en enVie’s sociale aanpak is daarbij een toegevoegde waarde. Daarom ondersteunt Colruyt enVie met retail kennis, van marktonderzoek tot voedselveiligheid en branding. Annelies Noblesse is Business Project Manager bij Colruyt met een dubbele rol: ze vormt enerzijds de brug tussen enVie en de verscheidene stakeholders en departementen binnen Colruyt Groep, anderzijds werkt ze met enVie aan een duurzame ondernemingsgroei.
enVie was winnaar van de internationale Food Heroes Award, wat deel uitmaakt van het Interreg NWE project Food Heroes. Melanie van Raaij is een consultant voor Innovatiesteunpunt, één van de trekkende partners voor dit project in Vlaanderen. In de Food Heroes context helpt Melanie landbouwers om toegevoegde waarde te creëeren van hun surplus groenten en fruit, brengt ze hen in contact met verwerkende bedrijven en adviseert go-to-market strategieëen.

 

Tom Suykerbuyk, Flanders DC

Tom Suykerbuyk, Flanders DC

Co-creative design is a powerful methodology to develop new ideas and to find innovative solutions to a variety of challenges, as well as food waste problems.

Tom Suykerbuyk from Flanders DC will guide you through the step by step co-creative process of the Food Heroes project. He will explain why this way of doing things brings real solutions to the table and creates a broad support base between all stakeholders while doing it.

Victor Dries, Raadgever Omgeving, kabinet minister Demir

Victor Dries, Raadgever Omgeving, kabinet minister Demir

Wat is de beleidscontext van de aanpak van voedselverlies?  Victor Dries, afgevaardigde van het kabinet minister Demir, doet zowel de nationale als internationale context uit de doeken, en geeft een kijk in het Vlaamse preventieplan voedselverlies 2021-2025.

 

 

9/12: Food Waste MissiES

Samenwerking en creatief denken zijn onmisbare elementen in de strijd tegen voedselverspilling. Het Food Waste Fest biedt 7 webinars die de focus leggen op actie ondernemen in de verschillende schakels van de voedselketen. 

Met nieuwe tools en inspirerende voorbeelden dagen deze missies ons uit om samen de strijd tegen voedselverspilling naar een hoger niveau te tillen!

9u: Food Hub Floor - Zijn food hubs een stap in de juiste richting naar duurzame voeding voor iedereen?

9/12, 9u-9u45 - Engels

Het is duidelijk dat voedseloverschotten niet langer in de vuilnisbak thuishoren. Maar hoe zorgen we ervoor dat die (onvermijdelijke) verliezen terechtkomen in een duurzaam voedingssysteem? Kan een regionaal voedingsplatform de krachten en middelen om zo voedsel van verschillende uitstromen te verwerken en herverdelen? Kunnen we zo’n knooppunt oprichten in België? En hoe zou het eruit zien?

Organiserende partners: Herwin, FoodWIN

10u: Agriculture Area - Wat weten we over voedselverlies en -verspilling in de landbouwsector?

9/12 - 10u-10u45 - Engels

Tot nu toe werd er weinig onderzoek gedaan over voedselverlies en -verspilling op de Europese landbouwbedrijven. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen de verscheidene sectoren. Als we de voedselverliezen willen beperken is het echter belangrijk dat we een idee hebben van hoeveel precies verloren gaat. Zo kunnen we bewustmaking bevorderen en dialogen creëren over hoe we die verliezen zoveel mogelijk kunnen inperken. In dit webinar leer je meer over recente initiatieven om voedselverspilling en -verlies te meten op boerderijen en over hoe we die info kunnen gebruiken om actie te ondernemen.

Organiserende partners: University of Lincoln, ILVO, Food Heroes

11u: Creatieve Innovatie - Hoe innovatieve oplossingen op de markt brengen?

9/12, 11u-11u45 - Engels

Onze maatschappij wordt geconfronteerd met de ene uitdaging na de andere wanneer het gaat om voedselverspilling: bij je thuis, in de verdeling, de verwerking en in de landbouw. Tijdens dit webinar leer je meer over hoe je op een succesvolle manier voedselverliezen -en verspilling kan omvormen tot lekkere en vernieuwende voedselproducten.

In het Food Heroes-project werkten agro- en voedingsbedrijven samen met de creatieve industrie om innovatieve oplossingen tegen voedselverspilling te ontwikkelen op een co-creatieve manier. Dankzij het project werden nieuwe, lekkere en marktklare producten ontwikkeld uit overschotten zoals snijresten van prei of stelen van oesterzwammen. Laat jezelf inspireren door de indrukwekkende verhalen van de Food Heroes en kijk hoe je zelf recepten kan ontwikkelen om jouw food waste challenges aan te gaan.

Organiserende partners: Dutch Design Foundation, Food Heroes

13u: Design thinking track - Hoe kunnen we innovatieve ideeën voor food waste challenges ontwikkelen?

9/12, 13u-13u45 - Engels

Heb jij een voedselverspillingsprobleem en zoek je naar oplossingen?

Co-creatie is een krachtige methodologie om nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen te vinden voor verschillende uitdagingen, en dus ook voor voedselverspilling. In dit webinar zal Tom Suykerbuyk van Flanders DC je begeleiden door de stapsgewijze aanpak van het Food Heroes project. Hij schetst een duidelijker beeld over hoe een dergelijke werkwijze tastbare oplossingen oplevert en een breed draagvlak creëert voor alle betrokkenen. 

In dit webinar kom je alles te weten over de verschillende fasen en tools zodat jijzelf een passend proces kan ontwikkelen om jouw food waste challenge aan te gaan.

Organiserende partners: Flanders DC, Flanders' FOOD, Food Heroes, Innovatiesteunpunt

 

14u (NL) Cities & Municipalities challenge - Hoe kunnen lokale overheden voedselverspilling bestrijden?

9/12, 14u-14u45 - Dutch

Aan alle steden en gemeenten: zijn jullie er klaar voor?

Jullie zijn de cruciale spelers in het gevecht tegen voedselverspilling.

In dit interactief webinar worden jullie geïnspireerd door succesvolle voorbeelden en ontdekken jullie hoe je voedselverspilling kan tegengaan in jouw stad of gemeente.

Organiserende partner: FoodWIN

15u: Campaign corner - Hoe een succesvolle campagne creëren om mensen bewust te maken van voedselverspilling?

9/12, 15u-15u45 - Engels

Dat voedselverspilling de dag van vandaag een belangrijk agendapunt is, is duidelijk. Tot op vandaag zijn er echter maar een paar grensverleggers die zich echt vastbijten in het probleem. Er is nog veel werk aan de winkel om een breder publiek van retailers en consumenten te engageren. Via dit webinar leer jij de stappen om jouw eigen consumentgerichte voedselverspillingscampagne te lanceren. 

Organiserende partners: Goatober, Food Heroes, ZLTO, Too Good To Go

 

16u: (NL) Canteen quarter - Voedselverspilling in grootkeukens: hoe kunnen innovatoren een verschil maken?

9/12 - 16u-16u45 - Nederlands

In grootkeukens gaat tot 40% van het voedsel verloren. En als je weet dat prijs van een ton voedsel rond de 1500 euro ligt, dan snap je dat de kost van voedselverspilling snel oploopt. 

Verschillende actoren stellen verschillende oplossingen voor, gaande van metingen tot overschotten verkopen: op die manier bespaart jouw grootkeuken veel geld en verklein je de ecologische impact.

Organiserende partner: FoodWIN

8 & 9/12: Connect Zone

Samen kunnen we het gevecht tegen voedselverspilling naar een hoger niveau tillen. Om nieuwe contacten te leggen en samenwerkingen te stimuleren kan je in één-op-één gesprekken treden met andere deelnemers en organisaties. Je kan jezelf registreren en een standje bekleden om jouw organisatie te vertegenwoordigen. https://events.conversationstarter.net/e/fwf2020

Voor het evenement nodigen we je uit om een tijdslot te boeken voor gesprek met een persoon of organisatie die je interesseert. Eenmaal de gekozen deelnemer de uitnodiging bevestigt, zal het gesprek doorgaan.

WAAROM ZIJ VINDEN DAT JIJ ER BIJ MOET ZIJN:

 • Testimonial
  Tristram Stuart, Author of "Waste", founder of Feedback Global

  The Food Waste Fest is an essential hub for great minds, entrepreneurs and decisionmakers to help each other upcycle the tragedy of food waste into and economic and environmental opportunity.

 • Testimonial
  Herr & Frau Seele, Food Waste Advocates

  Het zou een automatisme moeten zijn van iedereen om geen voedsel te verspillen. Food Waste Fest geeft visibiliteit, maar vooral uitwisseling van ideeën.

 • Testimonial
  Carina Millstone, CEO Feedback Global

  The Food Waste Fest is THE food waste event of the year- the place to go to meet all the movers and shakers who’ve come up with exciting new ways to end the scourge of food waste. Do not miss it.

 • Testimonial
  Thomas Candeal, International Food Waste Coalition

  If you are looking for a place where you can get to know what has been the latest progress, what will be our next challenges who is doing what and where the innovation can come from to reduce food waste, then you should participate in the food waste fest. It's also a community that is gathered to better share and develop active network you need for your projects.

 • Testimonial
  Jonas Malisse, Too Good To Go, Winner of Food Waste Awards 2019

  Het winnen van de Food Waste Awards is geen overwinning voor ons, maar een overwinning voor iedereen die zich collectief inzet om voedselverspilling drastisch te verminderen. Fantastisch om te zien hoeveel verschillende initiatieven er overal onstaan!

REGISTREER HIER

Gratis toegang, maar registreren is verplicht;

PRAKTISCH

Het Food Waste Fest 2020 is de ideale kans om oplossingen voor voedselverspilling te ontdekken. In 2020 leggen we de focus op multi sectorale samenwerkingen om het gevecht tegen voedselverspilling naar een hoger niveau te tillen.

Locatie: Alles vindt online plaats. Je ontvangt herinneringen via mail en een link naar de livestream voor de sessies waarvoor je je aangemeld hebt. Eén van de webinar begeleiders kan jou op voorhand contacteren alvorens de sessie te beginnen.

Datum: Start op 8/12 om 14u en einde op 9/12 om 16u45.
Je kiest zelf aan welke sessies je deelneemt.

DE ORGANISATOREN

Vlaams Ketenplatform Voedselverlies

Ondertekenaars van de Ketenroadmap Voedselverlies

FoodWIN

ondersteund gemotiveerde organisaties om voedselverlies te vermijden

INTERREG NWE FOOD HEROES

creëert hoger waardegebruik voor bijproducten en producten die buiten de specificatie van de primaire sectoren vallen

ONZE SPONSORS

Het Food Waste Fest 2.020 wordt financieel mogelijk gemaakt door:

The International Food Waste Coalition is a collaborative farm-to-plate approach against food waste throughout the food services Value Chain.

The 'Schenkingsbeurs / Bourse aux Dons' is the platform for managing food donations to social organisations.

Horeca Vlaanderen is the sector federation of horeca in Flanders.

VRAGEN?