
Tijdens het Food Waste Fest 2023 kwamen spelers vanuit de hele voedselketen samen om te kijken hoe iedere schakel de consument een hand kan toesteken om minder te verspillen. Consumenten zoeken steeds meer naar bedrijven en organisaties die een positieve invloed uitoefenen op de planeet en gedurfde acties tegen voedselverspilling opzetten. We willen alle deelnemers van het Food Waste Fest bedanken om zo talrijk aanwezig te zijn. Jullie beseffen dat voedselverspilling aanpakken slim is én willen consumenten helpen keuzes te maken die hen besparingen opleveren. Het is simpel: we ALL win from an empty bin. Op deze pagina vind je een samenvatting van de dag terug.
KEYNOTES
Om gedrag te veranderen heb je niet enkel motivatie nodig, maar ook de juiste kennis en vaardigheden, mogelijkheden en context.

ERICA VAN HERPEN
Eating is an emotional experience. The more you learn about the origin of our food, the better we can connect with nature itself. This is the true way to learn to value our food.

TOM HUNT
De liefde voor eten is zo belangrijk en dat delen met mensen is fantastisch. Het is een kwestie van tonen hoe leuk en belangrijk het is om meer aandacht te geven aan onze voeding en restjes.

JENNIFER SCHLEBER
NOOD AAN OPFRISSING?
Hier vind je de key takeaways van de verschillende workshops op het Food Waste Fest.
HOE INCLUSIEF COMMUNICEREN
IN JOUW DUURZAME CAMPAGNES?
Met Hanan Challouki (Inclusified) en Maud de Hemptinne (FoodWIN)

Bereik je ook altijd hetzelfde type persoon met je communicatie over voedselverspilling? Om echt het verschil te maken, moeten we de héle samenleving bereiken, en meenemen in de strijd tegen voedselverspilling. In deze workshop behandelden we een aantal belangrijke vragen over tekortkomingen en blind spots in communicatie over voedselverspilling en pasten we deze toe op voorbeelden van campagnes tegen voedselverspilling uit Vlaanderen. Benieuwd hoe jij extra kan inzetten op inclusiviteit in jouw campagnes?
GROOTKEUKENS IN ZIEKENHUIZEN:
BORDRESTEN BIJ PATIËNTEN VERMINDEREN
Met Johanna Meuwissen (FoodWIN)

Voedselverspilling op het bord van de patiënt is in ziekenhuizen een enorme uitdaging. Waarom eet deze het bord niet leeg? Is het te veel? Komt het op het foute moment? Is het niet lekker? Werd de patiënt niet juist bevraagd? Of is hij afwezig omdat er net een onderzoek bezig is? Samen met de deelnemers van deze workshop bespraken we de meest voorkomende knelpunten in diepte en keken we naar de haalbaarheid van verschillende oplossingen. Lees de samenvatting hier.
STRATEGIEVORMING VOOR VOEDINGSBEDRIJVEN EN RETAIL:
VERSPILLING IN-HOUSE EN BIJ DE CONSUMENT AANPAKKEN
Met Willem Leunis & Gil op de Beeck (FoodWIN)

Voedingsbedrijven die voedselverspilling aanpakken hebben een streepje voor. Minder verspilling betekent minder financieel verlies, zowel voor de producent als de klant. In deze workshop legden we samen de eerste hand aan jouw broodnodige strategie tegen voedselverspilling. Naast in-house verspilling, namen we verspilling bij de leveranciers en de consument onder de loep. Lees het verslag van de workshop hier.
DUURZAME GEDRAGSVERANDERING BIJ VOEDSELVERSPILLING:
WAT, EN VOORAL...HOE?
Met Erica van Herpen (WUR), Hendrik Slabbinck (UGent), Tim Smits (KU Leuven), Joost Knüppe (Voedingscentrum) en Jasmien Wildemeersch (FoodWIN)

Jij wil de consument bewuster maken en gedragsverandering teweeg brengen, en dat om duurzamere keuzes te maken. Dat zijn mooie woorden en nobele doelen. Alleen… wat houden ze eigenlijk in? Hoe doe je dat? En hoe pas je die inzichten toe op voedselverspilling? Met deze tips sta je al een hele stap verder in het opzetten van een succesvolle gedragsveranderingscampagne.



