WAAROM JIJ ERBIJ MOET ZIJN

Het Food Waste Fest op 12 mei is dé gelegenheid om samen de toekomst van voedselverspilling te hertekenen. Bedrijven, steden en gemeenten, ondernemers, maatschappelijke organisaties, ... bundelen hun krachten voor één gezamenlijk doel: voedselverspilling van tafel vegen. 

In 2023 focussen we op voedselverspilling bij consumenten. Zij zoeken steeds meer naar bedrijven en organisaties die een positieve invloed uitoefenen op de planeet en gedurfde acties tegen voedselverspilling opzetten. Voedselverspilling aanpakken is dan ook een slimme strategie om je eigen impact te vergroten, én consumenten te helpen keuzes te maken die hen besparingen opleveren. Het is simpel: we ALL win from an empty bin. Op het Food Waste Fest gaan we inspireren, motiveren en vooral kijken hoe we doeltreffend actie kunnen ondernemen.

DE SITUATIE IN CIJFERS

PROGRAMMA

WELKOMSTDRINK 13.30-14.15 

KEYNOTES 14.15 -15.15 

Tom Hunt 

Tom Hunt is een bekroonde Britse eco chef-kok, klimaatactivist en auteur van 'Eating For Pleasure, People & Planet'. Hij staat onder meer bekend voor zijn succesvolle wekelijkse 'Waste Not'-column in The Guardian en voor zijn samenwerking met verschillende goede doelen zoals Fairtrade en The Soil Association. Daarnaast host hij de podcast 'The Chef's Manifesto', een initiatief van de United Nations gekoppeld aan de Sustainable Development Goals, waarin chefs over de hele wereld worden aangeroepen om hun keuken klimaatvriendelijk te maken en zo te streven naar een diverse, duurzame en vooral heerlijke toekomst.

Taal keynote: Engels

Erica van Herpen (Wageningen Universiteit)

Erica van Herpen is Universitair Hoofddocent in Marktkunde en Consumentengedrag aan Wageningen Universiteit in Nederland. Haar onderzoek richt zich op consumentengedragsverandering in de context van gezonde en duurzame voedselkeuzes, en in het bijzonder op huishoudelijke voedselverspilling. Ze onderzoekt determinanten van en metingen voor huishoudelijke voedselverspilling, alsook interventies om die verspilling tegen te gaan. Ze heeft meegewerkt aan verschillende EU-projecten (zoals REFRESH) en leidt momenteel het Nederlandse project FETE, dat transities in het voedselsysteem onderzoekt om voedselverspilling te verminderen. Erica is daarnaast expert lid van het European Consumer Food Waste Forum.

Jennifer Schleber (Empty the Fridge)

Jennifer Schleber is de auteur van het boek en de blog Empty the Fridge. Ze verfoeit verspilling en maakt het haar missie om anderen te inspireren om zo min mogelijk verloren te laten gaan in de keuken. De inhoud van je koelkast, handige tips en een focus op bewaartechnieken vormen de basis van smaakvolle recepten. De laatste tijd focust ze ook op andere duurzame projecten. Met Preserving the North Sea werkt ze samen met een fotograaf aan het vertellen van de verhalen van kleinschalige vissers en hun tradities rond de Noordzee. En als creatief directeur van Motionmill zet ze haar schouders onder het vergroenen van webdesign en online communicatie.

WORKSHOPS 15.15-16.45 (NL)

WS1: Inclusieve communicatie - Iedereen mee in de strijd tegen voedselverspilling [VOLZET]

Sprekers: Hanan Challouki (Inclusified) & Maud de Hemptinne (FoodWIN)

Doelgroepen: o.a. lokale besturen & intercommunales

 

Bereik je ook altijd hetzelfde type persoon met je communicatie over voedselverspilling?  Om echt het verschil te maken, moeten we de héle samenleving bereiken, en meenemen in de strijd tegen voedselverspilling. Hanan van Inclusified en Maud van FoodWIN nemen je mee tijdens een cocreatieve workshop.  We behandelen een aantal belangrijke vragen over tekortkomingen en blind spots in communicatie over voedselverspilling.  Deze passen we toe op voorbeelden van campagnes tegen voedselverspilling uit Vlaanderen. Zo helpen we in de toekomst alle burgers in strijd tegen voedselverspilling!

Deze workshop is helaas volzet. Denk je toch dat je zeker thuishoort in deze workshop? Stuur dan een mail naar !

WS2: Grootkeukens & gezondheidszorg - Remedies tegen voedselverspilling [VOLZET]

Sprekers: Johanna Meuwissen (FoodWIN) & andere sprekers volgen

Doelgroepen: grootkeukens, ziekenhuizen

 

We all win from an empty bin! En dat geldt ook voor ziekenhuizen. Voedselverspilling  op het bord van de patiënt is daar een enorme  uitdaging.  Waarom eet deze het bord niet leeg? Is het te veel? Komt het op het foute moment?  Is het niet lekker? Werd de patiënt niet juist bevraagd? Of is hij afwezig omdat er net een onderzoek bezig is?

Samen met jullie bespreken we de meest voorkomende knelpunten in diepte en gaan we de haalbaarheid van enkele oplossingen testen. Deel je ervaring en kom te weten hoe jij jouw klanten minder laat verspillen!

Deze workshop is helaas volzet. Denk je toch dat je zeker thuishoort in deze workshop? Stuur dan een mail naar !

WS3: Voedingsbedrijven - Iedereen bespaart dankzij een strategie tegen verspilling

Sprekers: Willem Leunis (FoodWIN) & andere sprekers volgen

Doelgroepen: voedingsbedrijven & retail

 

Voedingsbedrijven die voedselverspilling aanpakken hebben een streepje voor. Minder verspilling betekent minder financieel verlies, zowel voor de producent als de klant. Daarom leggen we in deze workshop de eerste hand aan jouw broodnodige strategie tegen voedselverspilling. We kijken verder dan onze neus lang is, want naast in-house verspilling nemen we verspilling bij de leveranciers en de consument onder de loep. Zeker nu de voedingsprijzen blijven stijgen zal de klant je dankbaar zijn!

WS4: Expertenpanel - Bewustmaking en gedragsverandering bij consumenten: what’s in a name?

Jij wil de consument bewuster maken en gedragsverandering teweeg brengen, en dat om duurzamere keuzes te maken. Dat zijn mooie woorden en nobele doelen. Alleen… wat houden ze eigenlijk in? Hoe doe je dat? En hoe pas je die inzichten toe op voedselverspilling? Van de wetenschap achter gedragsverandering tot de geheimen van succesvolle campagnes, in dit panelgesprek met experten zoeken we naar de antwoorden. En ook jij kan je ei kwijt, dus stel je prangende vragenlijst maar op.

Met o.a.
Dr. Erica Van Herpen (Universitair Hoofddocent Marktkunde & Consumentengedrag bij Wageningen University & Research)
Joost Knüppe (Kennisspecialist Gedrag bij Het Voedingscentrum)
Jasmien Wildemeersch (Experte Voedselverspilling bij FoodWIN)
Prof. dr. Hendrik Slabbinck (Hoofddocent Marketing en Consumentengedrag/onderzoeker bij BE4LIFE)

 

NETWERKEN & FOOD 17.00-18.30 

praktisch

Adres
Hendrik Consciencegebouw

Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Gelegen op wandelafstand van station Brussel-Noord

Klik hier voor alle info over de locatie en bereikbaarheid

Contact
Voor vragen en info over het Food Waste Fest, mail naar

Volg FoodWIN op Linkedin voor updates rond het Food Waste Fest!

 

De inschrijvingen voor het Food Waste Fest zijn gesloten. 

Wil je er toch echt nog bij zijn? Stuur dan een mailtje naar

Georganiseerd door

Met de steun van