Kennis hub


Responsive image 1 min, 14 secs
Jobs & Stages Nieuws
Ligt duurzaamheid jou nauw aan het hart? Hou je van events organiseren en campagnes opzetten?  Kom stage lopen bij FoodWIN!
Read moreResponsive image 0 mins, 41 secs
Blog Nieuws
De schoolkantine, het restaurant op het werk, in het ziekenhuis of woonzorgcentrum, voedselverspilling zit overal. Daar kunnen we echt iets aan doen, toch? Daarom lanceert FoodWIN met de Vlaamse Overheid een jaarlijkse impactbevraging voor grootkeukens. Deel hem met de keuken van jouw werkplek, de school van je kinderen, de woonzorgcentra uit je buurt of via andere linken!
Read moreResponsive image 2 mins, 23 secs
Blog Nieuws Projecten
Met “Food Waste Mission BXL” spoort FoodWIN de hoofdstad aan om voedselverspilling thuis te verminderen. Het doel: 30% minder verspilling bij 1000 huishoudens.   Consumenten...
Read moreResponsive image 1 min, 54 secs
Blog Nieuws
19.662 kilogram voedsel, 82.383 euro en 62.918 kilogram CO2: dat is wat de 512 huishoudens samen op jaarbasis besparen dankzij hun deelname aan Food Winners...
Read moreResponsive image 4 mins, 3 secs
Blog Grootkeukens Knowledge Hub nl Nieuws
In elke grootkeuken belanden resten van de borden van de klanten en van het buffet in de vuilbak. Als je dit op globale schaal en over de volledige keten bekijkt, gaat één derde van al het voedsel verloren. Tel daarbij de nodige verwerking, het transport, verpakking, bereiding, landgebruik, waterverbruik… Als we naar een circulaire economie willen evolueren, moeten we voedselverspilling van de kaart vegen. Als grootkeuken wil je je klanten natuurlijk een lekker en gezond aanbod bieden. Dat kan perfect zonder verspilling. Dus, tijd voor actie! We beginnen van nul: met de nulmeting.
Read moreResponsive image 1 min, 54 secs
Blog Geen onderdeel van een categorie Nieuws
91% van de Vlamingen is het er over eens: we moeten thuis voedselverspilling verminderen. Dat blijkt uit onderzoek door maaltijdboxleverancier HelloFresh. FoodWIN en HelloFresh, bundelen daarom krachten en vormen nu één front tegen voedselverlies.
Read moreResponsive image 1 min, 11 secs
Jobs & Stages
Vervoeg een team van jonge en gepassioneerde professionals toegewijd aan de strijd tegen voedselverspilling. We kijken ernaar uit jou te verwelkomen! Om je te zien groeien, verantwoordelijkheid opnemen en het reilen en zeilen van een sociale onderneming te leren kennen.
Read moreResponsive image 1 min, 13 secs
Jobs & Stages Nieuws
Vervoeg een team van jonge en gepassioneerde professionals toegewijd aan de strijd tegen voedselverspilling. We kijken ernaar uit jou te verwelkomen! Om je te zien groeien, verantwoordelijkheid opnemen en het reilen en zeilen van een sociale onderneming te leren kennen.
Read moreResponsive image 1 min, 32 secs
Geen onderdeel van een categorie
Brugge is een Europese pionier wat de strijd tegen voedselverspilling betreft. Onder begeleiding van FoodWIN viel Brugge al meerdere malen in de prijzen en wist de stad op talrijke innovatieve manieren voedselverspilling drastisch te verminderen.
Read moreResponsive image 2 mins, 54 secs
Knowledge Hub nl Steden en gemeenten
De rol van steden en gemeenten op vlak van voedselverspilling is niet te onderschatten. Ambities om voedselverspilling te bestrijden duiken dan ook meer en meer op in de meerjaarplannen van steden en gemeenten. FoodWIN ontwikkelde een handleiding om hen in die beweging te ondersteunen.
Read moreResponsive image 5 mins, 31 secs
Grootkeukens Knowledge Hub nl Scholen
De bel gaat. Het is twaalf uur. Een meute jongeren baant zich een weg door veel te smalle gangen: middagpauze! Voor even gaan de schoolboeken toe en schuiven leerlingen de voeten onder tafel voor een welverdiend middagmaal. Alleen... eten ze hun bord wel leeg? En hoeveel voedsel overschot blijft er achter in de keuken?
Read moreResponsive image 2 mins, 21 secs
Grootkeukens Knowledge Hub nl
De rol van zorginstellingen als cateraars kan niet onderschat worden. Volgens een rapport van het Vlaams Ketenplatform Voedselverlies zou er in de zorgsector jaarlijk zo’n 15.240 ton voedsel verloren gaan. Met het actieplan van FoodWIN komt daar verandering in!
Read moreResponsive image 5 mins, 15 secs
Changemakers Geen onderdeel van een categorie Knowledge Hub nl Landbouw Retail
Kromme groenten en gek fruit: what's not to love... Mooi, perfect, egaal, slank. Het zijn de trefwoorden van de laatste decennia. Onze samenleving is in...
Read moreResponsive image 3 mins, 59 secs
Changemakers Knowledge Hub nl Landbouw
Hoewel boeren veel tijd en energie investeren in het groeien van hun producten, blijft na de oogst een groot deel van de eetbare groenten en fruit aan de plant hangen of in de grond zitten. Eén oplossing voor die verspilling is ‘gleaning’. Dat is een activiteit waarbij vrijwilligers - met toestemming van de boer - de achtergebleven groenten en fruit zelf oogsten.
Read moreResponsive image Written by Annelies C. · 0 mins, 0 secs
Jobs & Stages
Read moreResponsive image 5 mins, 3 secs
Knowledge Hub nl Landbouw
Zo’n 360 500 ton appels en peren kleuren jaarlijks onze bodem, voornamelijk in Zuid-Limburg en Vlaams-Brabant. België kampt echter met een terugkerend probleem: tonnen appels en peren die perfect consumeerbaar zijn belanden niet op ons bord.  Dat kan anders, hoog tijd om door de zure appel heen bijten! Wij namen de sector onder de loep.
Read moreResponsive image 2 mins, 41 secs
Geen onderdeel van een categorie
In het kader van de Foodshift 2030 zet Oostende zich in om een duurzame voedselstrategie uit te bouwen. Eén van de belangrijkste agendapunten: voedselverspilling tegengaan. De stad riep dan ook de hulp van FoodWIN in om hen te begeleiden. Samen brachten we de juiste Oostendenaren en een hoop ideeën samen. Resultaat: een aangewakkerde strijd tegen voedselverspilling, van onderuit!
Read moreResponsive image 1 min, 32 secs
Geen onderdeel van een categorie
FoodWIN faciliteerde een participatieve workshop voor het Facilitair Bedrijf, dat de 10 restaurants van de Vlaamse Overheid van catering voorziet.
Read moreResponsive image 1 min, 7 secs
Geen onderdeel van een categorie
Het meten van voedselverspilling is makkelijk, leuk en zet onmiddellijk aan tot actie. Dat werd helemaal duidelijk in GO! atheneum De Tandem in Eeklo, waar FoodWIN in kader van het project Restjesredders Meetjesland de schoolkeuken onder de loep nam.
Read moreResponsive image 2 mins, 0 secs
Geen onderdeel van een categorie
FoodWIN bracht de hoeveelheid voedselverlies in kaart voor de stad Leuven via een Food Waste Calculation. Uit het rapport bleek dat veel voedselverlies voorkomt uit de Leuvense huishoudens. Om dit soort verspilling tegen te gaan, gaf de stad Leuven opdracht aan FoodWIN om samen met vzw Riso Vlaams-Brabant een actieplan op te stellen op basis van een onderbouwd onderzoek.
Read moreResponsive image 0 mins, 14 secs
Blog Nieuws
This was 2020 for us. While the world changed, so did we. New faces, crazy adaptations and whopping numbers of screen time. But nevertheless... we look back on a year of hard work paid off with mouth watering results. Twenty-twenty-one, bring it on!
Read moreResponsive image 0 mins, 30 secs
Gezondheidszorg Grootkeukens Knowledge Hub nl Scholen
Keukengeheimen die je wél wil weten? Jasmien Wildemeersch van FoodWIN heeft ze met hopen. Met de tips van FoodWIN, Too Good To Go en Coduco...
Read moreResponsive image 0 mins, 35 secs
Knowledge Hub nl Steden en gemeenten
Steden tegen voedselverspilling! Het is geen utopie. Hanne Heymans van FoodWIN roept lokale overheden op om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan met 4...
Read moreResponsive image 1 min, 55 secs
Blog Geen onderdeel van een categorie Nieuws Projecten Steden en gemeenten
Stad Brugge en FoodWIN slaan opnieuw de handen in elkaar voor een project tegen voedselverspilling. Nadat ze in 2018 de voedselverspilling bij ziekenhuizen en zorginstellingen...
Read moreResponsive image 2 mins, 2 secs
Steden en gemeenten
2000 maaltijden van Antwerpse overschotten. Dat is wat 8 Antwerpse horecazaken op een week tijd bereiden voor al wie de Voedselverspilling Quiz deed. Een campagne die retail, horecazaken, de Stad Antwerpen, ODC Antwerpen, 4 scholen en twee sociale organisaties samenbracht in de strijd tegen voedselverspilling.
Read moreResponsive image 1 min, 18 secs
Blog Nieuws
Loïck zal zich in de nabije toekomst voornamelijk toespitsen op grote campagnes die nu lopen in Brussel en Brugge: Food Waste Mission Brussels en Food...
Read moreResponsive image 1 min, 49 secs
Blog Jobs & Stages Nieuws
Join a team of young and passionate professionals dedicated to the fight against food waste. FoodWIN supports cities and canteens that are motivated to undertake...
Read moreResponsive image 1 min, 27 secs
Blog Nieuws
Brussel zoekt 15 ambassadeurs om voedselverspilling thuis te bestrijden.  15 Brusselaars krijgen de kans om hun voedselverspilling met 30% te verminderen in een gratis opleiding...
Read moreResponsive image 1 min, 38 secs
Geen onderdeel van een categorie Jobs & Stages
FoodWIN is looking for a motivated marketing and communication intern from September 2020 or after!
Read moreResponsive image Written by Loïck B. · 0 mins, 0 secs
Jobs & Stages
Read moreResponsive image 0 mins, 54 secs
Knowledge Hub nl
Fighting food waste is a pillar of the local food strategy of the city of Leuven. FoodWIN estimated a baseline for targeted action to reduce food waste in the most urgent sectors of their territory.
Read moreResponsive image 0 mins, 46 secs
Knowledge Hub nl
In Mechelen ontvingen we de buurt van Bethaniënpolder-Auwegemvaart op een heerlijk en educatief feest tegen voedselverspilling: een disco soup!
Read moreResponsive image Written by Elke M. · 0 mins, 0 secs
Jobs & Stages
Read moreResponsive image Written by Gil O. · 0 mins, 0 secs
Jobs & Stages
Read moreResponsive image 3 mins, 12 secs
Blog Nieuws
FoodWIN lanceerde samen Stad Gent, Partena en TalentIndex het project "in uwe frigo". Binnenkort verminderen we voedselverspilling in 60 Gentse gezinnen, meer bepaald in hun...
Read moreResponsive image 9 mins, 19 secs
Blog Knowledge Hub nl Nieuws
FoodWIN, Stad Mechelen en Flavour organiseerden op 24 oktober een inspiratiesessie rond voedselverspilling. Eén ding is zeker: er is in Mechelen en omstreken genoeg goesting om...
Read moreResponsive image 1 min, 4 secs
Evenementen Nieuws
In grootkeukens gaat gemiddeld 20-40% van het voedsel verloren. De kost van 1 ton voedselverlies in grootkeukens varieert van 1500 tot 2500 euro. De kosten...
Read moreResponsive image 4 mins, 58 secs
Blog Nieuws
Op 4 juni organiseerde FoodWIN samen met Depot Margo en VVSG een inspiratiesessie rond voedselverspilling. We toonden aan steden en gemeenten welke acties ze kunnen...
Read moreResponsive image 1 min, 24 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 20 secs
Geen onderdeel van een categorie
(Voor Nederlands, zie onderaan) Le 26 mai prochain, en votant, vous vous exprimerez sur des questions qui vous sont chères, mais c’est un domaine en...
Read moreResponsive image 1 min, 34 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 31 secs
Geen onderdeel van een categorie
(Voor Nederlands, zie onderaan) Le 26 mai prochain, en votant, vous vous exprimerez sur des questions qui vous sont chères, mais c’est un domaine en...
Read moreResponsive image 1 min, 38 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 28 secs
Geen onderdeel van een categorie
(Voor Nederlands, zie onderaan) Le 26 mai prochain, en votant, vous vous exprimerez sur des questions qui vous sont chères, mais c’est un domaine en...
Read moreResponsive image 1 min, 29 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 25 secs
Geen onderdeel van een categorie
(Voor Nederlands, zie onderaan) Le 26 mai prochain, en votant, vous vous exprimerez sur des questions qui vous sont chères, mais c’est un domaine en...
Read moreResponsive image 1 min, 27 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 36 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 32 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreek je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 1 min, 36 secs
Geen onderdeel van een categorie
(For French, see below) Wanneer je stemt op 26 mei, spreekt je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat...
Read moreResponsive image 4 mins, 39 secs
Blog Geen onderdeel van een categorie Nieuws
Beste burger, Wanneer je stemt op 26 mei, spreek je je uit over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn, maar hier gaat het om...
Read moreResponsive image 3 mins, 33 secs
Blog Nieuws
(FR for french, see below) Met deze tips volgen kunnen we met alle Belgen tot 1 170 588 ton CO2 uitstoot vermijden, 981 miljoen euro...
Read moreResponsive image 4 mins, 2 secs
Blog Nieuws
(For French, see below) Wat is jouw beleid? Ga voor ambitieuze en bindende Belgische/Vlaamse doelstellingen, zoals de richtlijnen opgesteld door de Europese commissie: tegen 2030...
Read moreResponsive image 2 mins, 30 secs
Blog Nieuws
What went on at the Food Waste Fest? We share the thoughts of Violette Siméon, the coordinator of the Future of Waste Programme at MakeSense....
Read moreResponsive image 3 mins, 33 secs
Blog Nieuws
In Flanders, on average 907.000 tons of perfectly edible food is lost annually. Preventing Food waste could be the climate march of the food industry....
Read moreResponsive image 2 mins, 48 secs
Blog Evenementen Jobs & Stages Nieuws
FoodWIN werft een enthousiast en toegewijd teamlid aan als sales en project manager van onze stedenstrategie. FoodWIN zijn de Food Waste Innovators. Wij strijden tegen voedselverspilling...
Read moreResponsive image 1 min, 43 secs
Blog Nieuws
You may already know that the Flemish Government has the mission of reducing food waste for the future. With the help of FoodWIN, they are...
Read moreResponsive image 3 mins, 40 secs
Blog Nieuws
The 18th of October, FoodWIN and WOW Food set up a dynamic workshop commissioned by  SPEK (Student Platform Entrepreneurship Kortrijk). The aim of the event...
Read moreResponsive image 0 mins, 38 secs
Evenementen Nieuws
De student food waste challenge komt naar Kortrijk! FoodWIN, Stad Kortrijk en SPEK dagen jullie, rasechte en vooral hongerige studenten, uit om voedselverspilling in Kortrijk...
Read moreResponsive image 1 min, 17 secs
Evenementen Nieuws
FoodWIN zoekt Brusselse zorginstellingen die als voorlopers in de regio voedselverlies in hun instelling met 20% willen terugdringen.  Om dit te realiseren zal FoodWIN deze...
Read moreResponsive image 1 min, 37 secs
Blog Nieuws
From food waste diagnosis to a holistic urban strategy How can cities reduce food waste effectively and efficiently? Eurocities and Milan Urban Food Policy Pact...
Read moreResponsive image 4 mins, 26 secs
Blog Nieuws
Met nieuwe ideeën, innovaties en veel motivatie, creëren startups blauwdrukken om een zero-food-waste samenleving op te bouwen. Wij bespreken de 5 startups met de grootste...
Read moreResponsive image 1 min, 30 secs
Blog Nieuws
The Food Waste Awards werden dinsdagavond 20 maart in Brussel voor de tweede keer uitgereikt in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. De prijzen belonen de...
Read moreResponsive image 2 mins, 17 secs
Blog Nieuws
Op 9 maart organiseerde IMS en FoodWIN, als onderdeel van de Transitions Days in Luxemburg, "FOOD WASTE ZERO: The Challenge". Tijdens het evenement kwamen ongeveer...
Read moreResponsive image 0 mins, 59 secs
Blog Nieuws
On February 27th, Foodwin and Hack Belgium organised the first edition of"Hack Bread Waste".  On the occasion of this event, people from diverse backgrounds gathered...
Read moreResponsive image 0 mins, 44 secs
Blog Nieuws
1 maart 2018 - Een reeks van drie bewustmakingsevenementen vond plaats in Griekenland, het VK en België en informeerde burgers over de mogelijkheden van het...
Read moreResponsive image 2 mins, 0 secs
Blog Nieuws
Samen met RABAD, het Brussels Netwerk voor Duurzame Voeding, organiseerde FoodWIN een tweetalige workshop waar vertegenwoordigers van inspirerende organisaties die met voedsel werken samengebracht werden...
Read moreResponsive image 1 min, 20 secs
Blog Nieuws
Op 16 november organiseerde FoodWIN samen met de stad Brugge een innovatieworkshop om voedselverspilling in zorginstellingen te verminderen. FoodWIN ondersteunde de gezondheidsinstellingen bij het meten...
Read moreResponsive image 1 min, 0 secs
Blog Nieuws
Op 13 november 2017 organiseerden we samen met The Shift en met de steun van Vlaanderen het eerste Action Lab in het Zero Food Waste...
Read moreResponsive image 0 mins, 24 secs
Blog Nieuws
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=CNQ-F7SKjzo[/embed] FoodWIN co-founder Alice ontmoette Philip Werner, oprichter van Ellevant Media om voedselverspilling in Europa te bespreken. Ellevant is een Duitse onderneming die video's filmt...
Read moreResponsive image 2 mins, 58 secs
Blog Nieuws
In mei 2017 won Thomas Luttikhold de Food Waste Solution Challenge van de EU-onderzoeksgroep REFRESH met zijn bedrijf: Wastewatchers. Hij maakt deel uit van het...
Read more