Juice for Change

Beschrijving van het project

25 miljoen kg

Meer dan 25 kilo appels en peren moesten worden vernietigd. Te veel verspilling, toch? OK, waarom er geen sap van maken? Als elke Belg 2 liter appelsap extra drinkt, is het probleem opgelost.

Juice For Change

In 2016 hielpen we Arthur, een jonge 23-jarige fruitboer uit Haspengouw. De jongeman richtte zijn eigen appelbedrijf, Mofribel op. De marktprijs voor appels bleek plots veel te laag te liggen en Arthur was dan ook van plan de appels zomaar aan de bomen te laten rotten.  Wij stelden voor de appels de kopen voor 31 cent per kilo waardoor Arthur de kosten kon dekken.

5 liter heerlijk sap

Juice for change was te koop in bag-in-boxes van 5 liter. Het maken van het sap gebeurde door Mobile Press Juice uit het Kempenland. Het sap werd gepasteuriseerd en was 1 jaar houdbaar.  De bag-in-boxes waren beschikbaar tussen 9 en 19 november in Brugge, Kortrijk, Gent, Ronse, Antwerpen, Mechelen, Brussel, Leuven en Hasselt.

12.5 euro, 5 liter sap, 7.5 kilo appels

Voor 12,50 euro kon je 5 liter appelsap kopen. 10,50 euro werk gebruikt voor het kopen en het persen van de appels en om de crowdfundingkosten te dekken. We spreken dus van 2 euro pure winst op 5 liter sap.

Je kon ook geld doneren. Voor 5 euro kon je een van Arthurs appels krijgen en voor 100 euro kreeg je een restaurantcheque voor twee.

Het geld van de donaties evenals de 2 euro winst van het sap ging integraal naar FoodWIN om nieuwe projecten te ondersteunen.

Wie is Juice for Change?

Het is een initiatief van:

● FoodWIN: ondersteuning van projecten

● WOW! Food: een horecabedrijf dat kookt met restjes eten

● Wonky: heerlijke en gezonde dips van geredde groenten

● Food: een creatieve voedsellaboratorium en testkeuken

● Gleaning Network: inzameling van overgebleven gewassen die aan mensen in nood worden geschonken

● Re-Fruit: koopt voor een eerlijke prijs lelijke groenten van boeren en verkoop die aan consumenten

Een team van enthousiaste vrijwilligers!

Juice For Change wordt gesteund door: Velt, Rekub, Eatmosphere, Mary pop-in, sociale kruidenier de KABA, Kromkommer.

 

De rol van FoodWIN

Foodwin raakte geïnspireerd door het project, startte de implementatie en ging op zoek naar partners en coördineerde het hele proces van appel tot sap tot koper.