
Op 9 maart, als een onderdeel van de ‘Transitions Days’ in Luxemburg, organiseerden IMS en FoodWIN “FOOD WASTE ZERO: The Challenge”. Tijdens het event kwamen ongeveer 60 mensen met verschillende achtergronden samen om innovatieve oplossingen te creëren om voedselverspilling tegen te gaan in bedrijfsrestaurants. Ondernemers, particuliere bedrijven, overheidsinstanties, studenten kwamen allemaal met het doel om nieuwe personen te ontmoeten en innovatieve ideeën te creëren om samen voedselverspilling tegen te gaan.
FoodWIN co-creëerde de methodiek en faciliteerde het evenement met IMS Luxemburg. De ‘challenge’ begon met 4 inspirerende gesprekken:
- Foodways Consulting presenteerde het werk dat ze doen om voedselverspilling te verminderen in de foodservice-sector en dit in het kader van hun netwerk ‘United Against Waste’.
- Les Acteurs AntiGaspi (Stop au Gaspillage Alimentaire) presenteerde de moeite die ze doen in het noordoosten van Frankijkrijk om innovators, voedingsbedrijven en lokale overheden te verenigen om voedselverspilling te verminderen.
- Wastewatchers presenteerde hun instrument voor bedrijfsrestaurants. Dit werkinstrument helpt chefs om te meten hoeveel voedsel ze verspillen en geeft tips en trucs om voedselverspilling en –kosten te verminderen.
- Food4All, uiteindelijk, presenteerde hun startup dat supermarkten wilt helpen hun voedseloverschot te verkopen aan een kortingsprijs.
Nadat de experten aan het woord waren, deden de deelnemers een brainstorm met behulp van mind maps en sjablonen om zo innovaties te ontwikkelen om voedselverspilling te verminderen. Dit waren de gepresenteerde ideeën tijdens de pitching sessie:
- “Open fridge”: ‘solidariteitskoelkasten’ verzonden in Luxemburg beschikbaar voor iedereen en beheerd door een coöperatief.
- “No waste nomade”: verkoopautomaten bevoorraad met voedseloverschotten om mesen in nood the helpen; zij zouden tokens krijg, via sociale organisaties, om te gebruiken in de distributeurs.
- “Aramarkshop @ UBS”: een applicatie om voedseloverschotten van bedrijfsrestaurants te verkopen. De applicatie zou beheerd worden door de keuken van de kantine die de restjes op het einde van de service zou evalueren om dan de applicatie up te daten en afhaalmaaltijden voor de avond aan te bieden aan de werknemers van het bedrijf.
- “Food Olympics”: initiatief om het bewustzijn te vergroten bij scholen in de vorm van spelletjes om in de klas te leren, maar ook in de praktijk (in de kantine, in de tuin, thuis).
- “Lëtz-këscht”: een initiatief de verpakking van levensmiddelen te verminderen door herbruikbare verpakkingen te creëren.
- “Local lifestyle Luxembourg”: een coalitie om lokale productie te verhogen en verwerkingsstructuren voor overtollig voedsel te ontwikkelen.
- “Application bons plans”: tips en trucs om een gezond, economisch en afvalvrij dieet te verzekeren.