In 2020 startte Stad Brugge, onder begeleiding van FoodWIN, het project ‘Food Winners Brugge’, een bewustmakingscampagne voor consumenten over hoe je thuis optimaal kan kopen, koken en bewaren. Het doel van het project was om over drie jaren respectievelijk 50, 500 en 5000 Bruggelingen uit te dagen om samen 30 procent minder voedsel te verspillen. De campagne kadert in Bruggesmaakt, de Brugse duurzame voedselstrategie en het klimaatplan BruggeNaarMorgen.
50, 500, 5000
Van 50 ambassadeurs tijdens het pilootproject in 2020, naar 500 deelnemers in 2021 en 5000 deelnemers in 2022: allemaal probeerden ze hun voedselverspilling thuis met ten minste 30% te verminderen. Via e-mail kregen deelnemers 7 uitdagingen toegestuurd over een periode van enkele weken. Zo leerden deelnemers bijvoorbeeld de ene week alles over slim shoppen, de andere over optimaal bewaren en de andere over koken met restjes. Annelies, experte consumenten bij FoodWIN legt uit:
“Voedselverspilling thuis is meestal te wijten aan een gebrek aan kennis. En het zit’m vooral in de kleine dingen. Als je voortaan precies weet hoe je best een maaltijdplanning opstelt, hoe je houdbaarheidsdata interpreteert, wat je kan doen met broodresten,… dan ontwikkel je al snel de juiste reflex. Dat is het doel van Food Winners, kleine gewoontes doen ontwikkelen met groot resultaat.”
En dat resultaat mag er zeker zijn! In totaal besparen de 4809 deelnemers 44.000 kilogram voedsel, 186.036 euro en 142.080 kilogram CO2 per jaar!
Meten is weten, gissen is missen
Om een duidelijk beeld te krijgen over hun verspilling, kregen de deelnemers de opdracht om voor én na het traject hun voedselverspilling gedurende één week te wegen. Op basis van die resultaten kregen ze een gepersonaliseerd rapport met cijfers over hun voedsel-, geld- en CO2-verspilling op jaarbasis. Zo zagen ze zwart op wit de cijfers van wat anders vaak onbewust in de vuilbak belandt. Ambassadeur Doris Slabbinck reageerde verrast: “Ik verspilde veel meer dan ik ooit gedacht had.” Conlusie? Meten is weten!
Loick, expert consumenten bij FoodWIN, begeleidde de deelnemers als coach tegen voedselverspilling: “Iedereen zou een week lang moeten bijhouden wat in de vuilbak belandt. De kans is groot dat je schrikt van het totaal. Die ‘kleine beetjes’ lopen een stuk sneller op dan je denkt.”
Lokale besturen als krachtige drijver
Lokale besturen zijn een belangrijke katalysator in de strijd tegen voedselverspilling. Zij hebben het vermogen om burgers en andere belangrijke actoren samen te brengen rond één thema. Zo zet Stad Brugge hard in op een sterk klimaatplan en voedselbeleid om zo haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen: 50% minder CO2-uitstoot tegen 2030.
Minou Esquenet, Brugse Schepen van Klimaat, Energie en Milieubeleid, onderlijnt hoe belangrijk het is om als lokaal bestuur in te spelen op voedselverspilling:
“Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het is dan ook alleen maar logisch om daar extra op in te zetten. Projecten als deze zijn broodnodig. Niet alleen het klimaat kreunt onder voedselverspilling, maar ook onze portemonnee. We zijn tevreden over de samenwerking met FoodWIN, want we hebben vanuit de Stad niet genoeg tijd om zulke projecten zelf op te zetten.”
De inspanningen van Stad Brugge hebben hun vruchten meer dan afgeworpen. Bij Stad Gent en Stad Leuven is de vonk intussen overgeslagen: in oktober 2022 gaan ook zij samen met FoodWIN de strijd aan tegen voedselverspilling bij consumenten. Voedselverspilling krijgt binnen vele lokale besturen eindelijk de aandacht die ze verdient.
Wil jij voedselverspilling tegengaan bij jouw inwoners via een interactie workshop? Stuur dan een mailtje naar ! Maud is onze experte tegen voedselverspilling bij lokale besturen en consumenten. Geen beter adres om aan te kloppen!