weg met verspilling in jouw keuken

een traject waar efficiëntie en duurzaamheid hand in hand gaan.

een win-win-win

Kun jij inschatten hoeveel energie, tijd, en geld je besteedt aan het bereiden en vervolgens weggooien van voedsel? Beeld je eens in wat je allemaal kunt winnen als je deze verspilling aanzienlijk kunt verminderen. In grootkeukens gaat gemiddeld een derde van het voedsel verloren. Dit biedt een enorme kans voor verbetering die niet alleen jouw efficiëntie en portemonnee ten goede komt, maar ook het milieu. Een echte win-win-win situatie.

%

gemiddelde besparing aan kosten en voedsel per jaar

voedsel dat nog te redden valt in een ziekenhuis

gemiddelde besparing in een woonzorgcentra

die nodig zijn om jouw keuken verspillingsvrij te maken

een actiegerichte aanpak

Met de filosofie ‘meten is weten’ duiken we in je keuken, identificeren elk spoor van voedselverspilling, creëren samen een actieplan en vertalen dit naar de praktijk.

1. meten = weten

Alles begint met een nulmeting. Deze meting onthult hoeveel en waar voedsel verloren gaat in jouw keuken. Op deze manier kunnen we de grootste knelpunten aan het licht brengen en potentiële besparingen inschatten.

2. strategie

Gebaseerd op de geïdentificeerde knelpunten, stellen we samen een actieplan op. Co-creatie vormt hier de sleutel tot succes. Door actieve inbreng van alle belanghebbenden, kan de strategie succesvol tot leven gebracht worden!

3. tijd voor actie

En dan nu tijd voor actie: je gaat de verschillende oplossingen uittesten in de praktijk. Gooi het roer niet in één keer om. Begin klein en bouw daar telkens op voort. Evalueer de impact en deel de resultaten met de medewerkers en klanten. En bovenal: Stimuleer en motiveer je team!

4. meet wat je presteert

Een impactmeting toont de resultaten van jullie inspanningen: de hoeveelheid gered voedsel, de besparing in euro’s en de verminderde CO2-uitstoot.

En wat nu? Tijd om de touwtjes zelf in handen te nemen en de lat steeds hoger te leggen. Zo werken we stap voor stap mee aan een verspillingsvrije toekomst!

Klaar om jouw keuken verspillingsvrij te maken?

Wij staan paraat jou de ondersteuning te bieden die jij nodig hebt! Contacteer ons en ga meteen aan de slag.

Gerum,
Expert voedselverspilling in grootkeukens

Zij waren je al voor

Laat je inspireren door duurzame koplopers en treed in hun voetsporen.

%

minder voedselverspilling

“We zijn heel trots op de vooruitgang! De nulmeting was een echte eyeopener bij ons. Door de ondersteuning van FoodWIN zijn we erin geslaagd om voedselverspilling met portiegroottes onder de loep te nemen en nauwkeurig af te wegen, door betere afspraken met alle afnemers omtrent afwezigheden en maaltijdbevraging zijn we hierin geslaagd. En de teamspirit speelt ook een grote rol!” 

Linda Verhaeghe,

Hoofd catering bij Stad Oostende

%

minder voedselverspilling

“Door portiegroottes te herzien, kleinere schalen op het buffet te zetten en sterkere communicatie tussen keuken en de zaal, hebben we voedselverspilling kunnen reduceren!”

Chef Jeremy,

Vayamundo vakantieclubs

%

minder voedselverspilling

“Samen met het team zijn we op zoek gegaan naar een manier om meer populaire gerechten aan te bieden. Dit is natuurlijk niet simpel in een ziekenhuis met zo’n divers publiek. We hebben ook een nieuwe IT-collega die de dossiers doorzoekt en automatisch de maaltijden annuleert van nuchtere patiënten. Ik was zo benieuwd naar onze resultaten dat ik er bijna van wakker lag!”

Stiene Seynaeve,

Dienstverantwoordelijke patiëntenkeuken AZ Delta

%

minder voedselverspilling

“Bewustwording hoe we duurzaam met voedsel omgaan dat was de grootste troef die FoodWIN ons bezorgde. Een jaar lang werden we meegenomen in een traject van brainstormen, hoofd- van bijzaak onderscheiden en vooral de focus houden op hoe we omgaan met eten bestellen, produceren, opdienen en weggooien. Het resultaat was verbluffend: 8.500 kilogram voedsel werd gered, 30 ton minder Co2 ging de lucht in en 17.000 euro kon bespaard worden! ”

Veerle De Bruyn,

Directeur Woonzorgcenrum Riethove