De typische Geutelingen – © Geutelingen De Koekelaere – www.geutelingen.be 

Familiebedrijf Geutelingen De Koekelaere redt tonnen ‘geutelingen’ door in te zetten op voedselverspilling meten. Geutelingen zijn een Vlaams streekproduct, een gezond en mals alternatief voor pannenkoeken en wafels. Met een innovatieve meettool van FoodWIN legden ze knelpunten binnen het productieproces bloot en konden ze verspilling aan de bron aanpakken. Dankzij de metingen kan Geutelingen De Koekelaere via gerichte acties hun voedselverspilling met maar liefst de helft terugdringen.

In Vlaamse verwerkende bedrijven gaat 229.240 ton voedsel per jaar verloren (Vlaamse Monitor Voedselverlies, 2020). Hoge cijfers, maar daarin schuilt ook een enorm potentieel. Stijgende inflatie doet de prijs van grondstoffen stijgen. Door minder voedsel te verspillen, kan je flink besparen op productiekosten en inzetten op duurzaamheid, zoals onderstaande case van Geutelingen De Koekelaere bewijst.

FoodWIN ontwierp met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen een simpele, maar efficiënte meettool om inzicht te krijgen in de voedselverspilling binnen een verwerkend bedrijf. Door verliesposten binnen het productieproces duidelijk in kaart te brengen, kan men snel knelpunten en kansen voor verbetering identificeren.

Pieter De Koekelaere, zaakvoerder bij Geutelingen De Koekelaere, zet alles op alles om een eerlijk en duurzaam product te maken. Door de jaren heen zijn in het bedrijf heel grote stappen gezet om verspilling tegen te gaan en impact op leefmilieu en klimaat te verkleinen. Een volgende logische stap was om via begeleiding van FoodWIN zijn productieproces volledig onder de loep te nemen.

Van mijn grootvader die beenhouwer was en een oorlog meemaakte, leerde ik om geen voeding te verspillen. Dit idee doortrekken in ons bedrijf is dus telkens een heel logische stap.”

-Pieter De Koekelaere

Hoe dat eruit zag? We nemen je mee doorheen het proces!

Gissen is missen, meten is weten
Het begon allemaal met een diepe duik in het productieproces. Van inkoop, tot productie, en van verkoop tot distributie – elke stap waarin mogelijk voedselverlies kon optreden, werd duidelijk in kaart gebracht. Daarna ging Geutelingen De Koekelaere een maand lang meten hoeveel voedsel verloren gaat langs elk van deze posten en wat de bestemming is van hun reststromen, zoals donatie, verbranding of hergebruik.

Measure, Set, Go!
De meetresultaten toonden duidelijk waar ruimte was voor verbetering. Zo bleek onder andere dat er telkens een aanzienlijke hoeveelheid beslag achterbleef in de vaten, te wijten aan hun ontwerp.

Dit waren de meest doeltreffende interventies die voortkwamen uit de analyse:

  • Aankopen van nieuwe opslagvaten: via deze investering kan Geutelingen De Koekelaere haar totale verspilling tot 60% terugdringen!
  • Verkoopcijfers nauwer opvolgen om per verkooppunt de stock beter te voorspellen
  • Aankoop van een vacuümmachine zorgt voor 50% minder verpakkingsfouten

Wat valt er te winnen?
Na het implementeren van de acties, rest er nog een impactmeting om exact te benoemen hoeveel voedsel, geld en CO2 bespaard werd. Als Geutelingen De Koekelaere inzet op alle benoemde acties, dan kan ze haar verspilling met nog eens 50% terugdringen, wat neerkomt op een besparing van 2 ton voedsel en tot wel 16.000 euro per jaar!

Pieter beaamt dat inzetten op meten veel oplevert:

De antwoorden op de vragen van Foodwin geven je inzicht in je productieproces en laten je tegelijk inzien dat terugdringen van je verlies sneller oplevert dan veel kostelijke audits.

Willem Leunis, expert voedingsbedrijven bij FoodWIN:

Deze aanpak bewijst dat voedselverspilling aanpakken niet moeilijk hoeft te zijn. Met een flinke dosis enthousiasme en korte, maar krachtige dataverzameling, kunnen verwerkende bedrijven op korte termijn grote impact maken.”

 

Is jouw verwerkend bedrijf ook helemaal klaar om voedselverspilling in het productieproces aan te pakken? Vanaf 2024 lanceert FoodWIN de Voedselverliesscan, samen met Flanders’ Food, ILVO en Too Good To Go. Via deze innovatieve webtool kies je zelf hoe diep je gaat in het tackelen van voedselverspilling binnen jouw bedrijf.

8 bedrijven krijgen de kans om gratis begeleiding te krijgen van experts. Wil jij er één van zijn? Stuur dan een mailtje naar willem@foodwin.org!