Een uitgedroogde citroen verstopt in een hoekje van de koelkast, een blok beschimmelde kaas verscholen onder een pak hesp… Klinkt het je bekend in de oren? Waarschijnlijk wel, want volgens onderzoek van de Vlaamse Overheid komt ongeveer de helft van het eten dat we thuis verspillen recht uit de koelkast!
Als voorloper in de strijd tegen voedselverspilling, ondersteunde de Gentse voedselraad daarom het innovatieve project “In Uwe Frigo”, met in de hoofdrol poetshulpen en hun klanten! Dankzij een coaching door TalentIndex (opleidingscentrum binnen de dienstenchequesector ) en FoodWIN (expert in het vermijden van voedselverspilling ) werden zij ware koelkast-experten. De focus lag op schikking, orde en hygiëne in de koelkast, drie cruciale factoren om voedselverspilling tegen te gaan.
In juni startte het eerste proefproject met 10 poetshulpen, die een opleiding kregen en vervolgens bij hun klanten in de frigo doken. Dankzij een meting voor en na de ‘interventies’, kwamen die klanten te weten hoeveel voedselverspilling ze konden vermijden. En die resultaten waren verbluffend! De gezinnen halveerden hun voedselverspilling, en besparen zo gemiddeld 476 euro per jaar. Bovendien verlaagden ze hun ecologische voetafdruk, en stoten ze nu jaarlijks 355 kg minder CO2 uit dan voor het project. Dat komt overeen met een autoritje van meer dan 2800 km per gezin.
Een bijkomend resultaat was dat de betrokken poetshulpen op deze manier een nieuwe inhoud en vaardigheid konden toevoegen aan hun job. Op een spontane manier zorgden zij ook voor enthousiasme bij andere klanten en hun eigen gezin. Dat verhoogde de bewustwording om zorgzaam met voedsel om te springen.
Een grote hulp voor die gezinnen, zegt Hanne Heymans van FoodWIN. En het is een win-winsituatie: Die poetshulpen kwamen er al regelmatig, en zo werd de inrichting van de koelkast ook ineens aangepakt. Er kwam een dialoog op gang met de gezinnen, en zo letten die ook meer op het vermijden van voedselverspilling.
Bob, een van de deelnemers, bespaarde een bedrag van 700 euro per jaar met zijn gezin.
Het hele project was een revelatie voor ons gezin, het heeft een verandering in ons gedrag teweeg gebracht. In feite mag er nu absoluut nooit een restje overblijven. » Een andere deelnemer beaamt dat, en voegt toe: “Mijn omgang met voeding is veranderd, het is een ware mindshift geweest.
De koelkastopleiding voor huishoudhulpen werd goedgekeurd door het Vlaams Opleidingsfonds. Daardoor kunnen dienstenchequebedrijven terecht bij TalentIndex voor deze opleiding. Zo kunnen ze hun klanten, net als Bob, helpen om minder voedsel te verspillen. En dat is goud waard!