Minder voedsel verspillen is dé uitdaging van 2022 in Brugge! Vanaf april gaat Food Winners Brugge opnieuw van start. De opzet? Lekker eten met minder verspilling. De resultaten van de afgelopen twee jaar liegen er niet om: deelnemers gooiden 67% minder eten in de vuilbak.

Guido en Lies, ambassadeurs van het project, gaven alvast hun ja-woord om opnieuw deel te nemen.

 

Waarom besliste je om ambassadeur te worden tegen voedselverspilling?

Guido: Ik zie het al heel mijn leven tijdens mijn werk en binnen mijn familie. Ik heb de Golden 60s en 70s meegemaakt waar veel weggooien iets normaals was. Ik kom uit een eenvoudig gezin met 6 kinderen en mijn vader wou altijd dat de tafel rijkelijk gedekt was. Toen ik eens van tafel ging om iets te halen in de keuken, zag ik mijn moeder een droge korst brood opeten. Toen ze me zag deed ze haar vinger voor haar mond, om te zeggen ‘ssst, aan niemand zeggen’. Die anekdote draag ik al heel mijn leven mee – het was toen dat ik besefte hoeveel voedsel waard is en hoe schaars het is. Sindsdien doe ik alles om minder te verspillen. 

Lies: Ook ik heb de gewoonte om zo weinig mogelijk te verspillen meegekregen via mijn moeder. Zij gooide vroeger nooit iets weg. Toen ik hoorde over Food Winners Brugge, wou ik me nog meer specialiseren en mensen rondom mij meetrekken om ook minder weg te gooien.

 

Wat is je favoriete tip tegen voedselverspilling?

Lies: Dankzij een boodschappenlijstje en maaltijdplanning leren mensen niets te kopen dat ze niet zullen gebruiken.

Guido: De tips  van de koelkastindeling en temperatuurzones vond ik de max. Zelf stond ik daar niet echt bij stil. Mijn eten beschimmelde in de koelkast soms sneller dan ik dacht, maar ik wist niet waarom. We besparen nu kilo’s per jaar uit dankzij de tips die we gekregen hebben over correct bewaren. Een andere fantastische tip is dat je nooit inkopen mag doen terwijl je honger hebt.


Heb je het verspilgedrag van anderen al weten te beïnvloeden?

Guido: Ja, toch heel wat. Ik doe niet anders. Ook via social media, collega’s, horecabedrijven die ik begeleid op weg naar duurzaamheid,….

Lies: Ik heb al heel veel mensen uit mijn omgeving kunnen overtuigen van wat ze kunnen doen om minder te verspillen. Vooral bij vrienden waar ik regelmatig over de vloer kom, net voor het koken. Als ik iets zie op dat moment, geef ik altijd wat advies, mét resultaat! Sommige mensen gebruiken mij nu echt als voorbeeld.

 

Waarom zouden anderen moeten deelnemen aan Food Winners Brugge?

Lies: Leren omgaan met minder is broodnodig. Je bespaart voedsel en je vult minder bruine zakken op. We zijn het gewend om veel te veel te kopen. Door deel te nemen aan Food Winners Brugge krijg je een betere kijk op hoe je duurzaam voedsel kan consumeren.

GuidoWetende dat er zoveel in de vuilbak gegooid wordt, terwijl zoveel anderen in hongersnood leven, blijft toch altijd confronterend. Ook tijdens mijn werk, word ik constant geconfronteerd met de verspilzucht. Van ziekenhuiskeukens tot 3-sterrenkeukens, als ik zie hoe daar gemorst wordt met grondstoffen, dan voelt dat als een steek in mijn hart. 

Nu is het meer dan ooit belangrijk. We moeten minder verspillen uit respect voor onze planeet en onze medemens. Die hebben het beiden al moeilijk genoeg. We kunnen er niet langer mee morsen. We zijn met 120.000 Bruggelingen, allemaal moeten ze Food Winner worden.

 

Afsluiter: je favoriete restjesredder (gerecht waarin je restjes kwijt kunt)

Guido: Soep! Ik ben een maaltijdsoep-liefhebber in hart en nieren. Er zijn veel mensen die schillen niet lusten omdat ze denken dat ze te hard zijn, maar alles wordt zacht als je het lang genoeg laat sudderen.

Lies: Alle mogelijke stoofpotjes! Perfect voor in de winter en je kan er meerdere dagen van eten. Als het om koude gerechten gaat, dan liefst salades. Daar kan je ook gewoon alles in kwijt. Zelfs al gaat het over één wortel, een stukje raap, een radijs,… Alles fijn snijden en smullen maar is de boodschap!


Wil je ook Food Winner worden en voedselverspilling thuis een kopje kleiner maken? Schrijf je dan voor Food Winners Brugge en ontvang vanaf 19 april 7 uitdagingen in jouw mailbox om minder te verspillen. Inschrijven doe je via www.foodwinnersbrugge.be