Deze herfst gingen 845 Brusselse huishoudens de strijd tegen voedselverspilling aan gedurende 5 weken met Food Waste Mission BXL. Het project werd uitgevoerd in het kader van de Brusselse Good Food strategie door FoodWIN, met ondersteuning van Leefmilieu Brussel. Jaarlijks verspillen huishoudens in België gemiddeld 88kg per huishouden (Voedselverlies, 2018). Dankzij het project besparen de deelnemende huishoudens gemiddeld 33 kg voedsel per huishouden en samen 23 688 kg per jaar.

Kopen, bewaren, koken…. besparen!

De deelnemers gingen aan de hand van verschillende uitdagingen thuis aan de slag om hun verspilling te verminderen. Ze leerden alles over bewust kopen, veilig bewaren en zero-waste koken. Ze begonnen en sloten het traject af met een weging van hun voedselverspilling om het effect van de tips duidelijk in kaart te kunnen brengen.

Loick van FoodWIN vzw reageert enthousiast:

« We kunnen alleen maar blij zijn met dit resultaat. Elke keer opnieuw sta ik versteld dan deelnemers met zulke kleine veranderingen zoveel kunnen teweegbrengen. Ik ben enorm blij met de inzet van de deelnemers, want ze hebben opnieuw bewezen dat voedselverspilling tegengaan heel makkelijk kan zijn en vooral, veel impact maakt! »

Kennis maakt macht

De grootste oorzaak van voedselverspilling bij ons thuis is een gebrek aan kennis. Zo wordt in de Europese Unie maar liefst 8,8 miljoen ton voedsel per jaar verspild door de foute interpretatie van houdbaarheidsdata (WRAP, 2015). En ook 3 op de 4 Belgen kent het verschil tussen een TGT-datum en THT-datum niet.

Daarnaast is kennis over de juiste bewaarmethodes eveneens cruciaal. De helft van de voedselverspilling thuis gebeurt in onze koelkast, goed voor een verlies van zo’n €169 per jaar (Voedselverlies, 2017). Vaak zijn mensen niet bewust van de verschillende temperatuurzones of van welke producten wel of niet in de koelkast thuishoren.

De deelnemers leerden ook creatief omgaan met restjes en hoe ze ingrediënten van top tot teen kunnen gebruiken met originele recepten, gaande van broodballetjes tot wortelloofpesto en chips van een broccoli stam.

Goed voor de portemonnee

Wat bleek? Deelnemers hun gemiddelde was bij de startmeting al de helft van het Vlaams gemiddelde maar toch hebben ze nog veel gehad aan de tips: samen verminderden ze hun voedselverspilling met 73%. Hierdoor besparen ze jaarlijks 23.688 kg voedsel, wat overeenkomt met 75.806 kg minder CO2 uitstoot en een besparing van € 99.252.

Wanneer je minder voedsel verspilt, doe je niet enkel de planeet een dienst, maar ook je portemonnee. Het project bewijst dat kleine aanpassingen van gewoonten en extra kennis ongelofelijk veel kunnen teweegbrengen.

Pascale Hourman, woordvoerster van Leefmilieu Brusselgetuigt:

« Wereldwijd wordt een derde van het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, niet geconsumeerd. Dit toont aan hoe belangrijk het is om te handelen. Elke keer dat we niet verspillen, besparen we op de middelen die nodig zijn om voedsel te produceren, te vervoeren en te koelen, en dus op de CO2-uitstoot. Met eenvoudige gebaren kan iedereen bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, aan het behoud van onze planeet en tegelijk geld besparen.