Ga jij met honger naar de winkel? Of zonder te weten wat je eigenlijk nodig hebt? Toegegeven, je bent zeker niet alleen. Met een kwartiertje tijd red je jaarlijks  al tussen de 6 à 11 kilogram voedsel uit de vuilbak. Zo bespaar je op voedsel, geld én vooral… kopzorgen.

Benieuwd? In 3 stappen heb je het voor elkaar!

Stap 1: plan je maaltijden

Hoe zien de komende dagen eruit? Wat wil je eten als ontbijt, lunch en avondeten? Hoeveel personen eten mee en wat eten zij graag?
Maak je eigen maaltijdplanning of download FoodWIN’s handige maaltijdplanner.

Tip: plan een restjesdag in! Op deze dag ga je aan de slag met alle restjes van de voorbije dagen. Zo verkommert je eten niet langer in de hoekjes van de koelkast en begin je de volgende week met een schone lei.

Stap 2: verken je kasten

Kijk naar wat nog in je koelkast ligt of in de moestuin staat vóór je begint aan je boodschappenlijstje. Kan je een gerecht baseren op deze ingrediënten?

Tip: Richt je voorraadkasten zo in dat je in een oogopslag kan zien wat je nog hebt, of hou er een lijstje van bij. 

Stap 3: het boodschappenlijstje

Met je maaltijdplan in de aanslag maak je een ouderwets boodschappenlijstje dat ook de hoeveelheid van elk ingrediënt weergeeft. 

Tip: Eet iets klein en drink een groot glas water voor je gaat winkelen. Met een volle maag geef je impulsieve inkopen minder kans.
Wil je echt de culinaire toer op, bak dan samen met top chef Dominique Persoone smakelijke shopcakes.

Bonus: Mealpreppen!

Maak de bouwstenen voor je maaltijden op voorhand. Denk aan soepen, sauzen, of volledige gerechten die je aleen maar moet opwarmen op het moment zelf.
Wanneer Annelies, experte voedselverspilling bij consumenten bij FoodWIN, een drukke week voor de boeg heeft, gaat ze op zondagavond al aan de slag met de maaltijden voor de komende week:

« Ik probeer al zoveel mogelijk klaar te zetten voor de week die komt. Op zondag maak ik dan meestal bananenpannenkoeken of breakfast burritos als ontbijt voor de komende dagen. Daarnaast maak ik vaak ook al hele gerechten, zoals curry’s, pasta’s, wok, op voorhand voor een paar dagen. Enkel nog in de microgolf steken, en klaar! Zo weet ik dat ik al mijn ingrediënten op tijd verwerkt heb. En dat ik daar flink wat geld mee uitspaar omdat ik dan niet impulsief takeaway bestel… Dat is zeker mooi meegenomen en gezond! »


Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een berichtje naar . Wij helpen je graag verder op weg!