Heb jij ook al eens een doos pasta of een conservenblik weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum overschreden was? Dat was niet nodig!

In België kennen we twee soorten houdbaarheidsdata: ‘Te Gebruiken Tot’ en ‘Ten minste Houdbaar Tot’. Hoewel het verschil tussen de twee enorm is, kent 75% van de Belgen het verschil niet! Laten we dat veranderen!

Ten minste Houdbaar Tot (THT)

  • De producent garandeert de optimale kwaliteit van het product tot die datum.
  • Datum overschreden? Het product blijft in de meeste gevallen perfect eetbaar, maar de kwaliteit (geur, kleur, smaak) kan achteruitgaan.
  • Kijk, ruik en proef alvorens je beslist een product weg te gooien. 
  • Staat op producten die langer houdbaar zijn, zoals conserven, pasta, dranken, koffie,… opgelet: ook op veel gekoelde producten staat een THT-datum, kijk dit altijd na.

Tip: ongeopende producten zoals pasta, koeken, conserven,… blijven maanden tot jaren na het overschrijden van hun houdbaarheidsdatum goed.

Te Gebruiken Tot (TGT)

  • De producent garandeert de veiligheid van het product tot die datum.
  • Datum overschreden? Eet het niet meer op, er is een risico op bacteriegroei die schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid.
  • Staat op producten die je slechts kort kan bewaren: o.a. op vlees, vis, voorgesneden groenten, verse maaltijden en verse vruchtensappen.

Tip: Je kan deze producten een langer leven geven door ze in te vriezen voor de vervaldatum!

Buitenbeentjes & veilig bewaren

Honing, suiker, zout, sterke drank, sojasaus, natuurazijn en vanille-extract vervallen eigenlijk zo goed als nooit.

Bij het bewaren van producten dien je voorzichtig te zijn. Let bijvoorbeeld op voor kruisbesmetting. Dat kan je voorkomen op verschillende manieren. Zo gebruik je best altijd een aparte snijplank en bestek voor rauw vlees en bewaar je bereide gerechten en charcuterie in luchtdichte containers.

Een ander voorkomend probleem is bacteriegroei. Laat pas opgewarmde producten eerst afkoelen buiten de koelkast zodat de temperatuur van de koelkast niet onnodig stijgt.

Ingevroren groenten kan je direct klaarmaken zonder ze te laten ontdooien. Andere producten zoals vlees, vis of kip ontdooi je best in de koelkast. Al klaargemaakt eten terug opwarmen? Verwarm het minstens tot 70°C.

Hoelang blijft mijn eten goed in de diepvries?

Eens je iets tijdig invriest, blijft het in feite altijd veilig om te consumeren aangezien bacteriegroei niet kan ontstaan. De kwaliteit van het product kan wel afnemen na verloop van tijd. Gooi dus nooit iets weg uit de diepvries omdat je denkt dat het er al te lang in zit – ga altijd eerst na of de kwaliteit nog goed is! Label best wel al wat je in de diepvries steekt, soms is het moeilijk te herkennen.

Tip: vriesbrand is niet schadelijk voor de mens, maar het kan de smaak en textuur van je eten doen achteruitgaan. Vriesbrand ontstaat wanneer je ingevroren product blootgesteld wordt aan lucht. Vermijd vriesbrand door je eten zoveel mogelijk in te vriezen in luchtdichte containers of diepvrieszakjes.


Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een berichtje naar . Wij helpen je graag verder op weg!