De plek in huis waar het meest verspild wordt? De koelkast!

Leer hier hoe je jouw koelkast optimaal indeelt en wat je best op welke plek bewaart om een zo lang mogelijk leven te garanderen voor al jouw gekoeld lekkers!

4 tips voor een waste-free koelkast

  1. De juiste temperatuur: stel je koelkast in op 4°C. Op deze temperatuur geef je bacteriegroei geen kans.
  2. Statisch of dynamisch? Welke koelkast heb jij? Bij een dynamische koelkast is de temperatuur overal gelijk, maar bij een statische zijn er verschillende temperatuurzones en is het enorm belangrijk om je producten op de juiste plaats te bewaren! Niet zeker welk type je hebt? Gebruik een koelkastthermometer, ga het na in de handleiding, zoek online of contacteer de fabrikant!
  3. Wat moet waar? Hoort iets in of uit de koelkast? Bovenaan of onderaan? Herschik volgens onderstaande figuur.
  4. Onderhoud = goud! Haal maandelijks alles uit je koelkast en geef ze een schoonmaakbeurt. Zo elimineer je alle mogelijke bacterie- en schimmelgroei en geef je eten een veilige en propere thuis. Keep it simple: en gebruik een spons, wat water en wat afwasmiddel. Vergeet zeker niet om je koelkast goed te drogen met een handdoek na de reinigingsbeurt.

Hanne is binnen FoodWIN niet enkel experte lokale besturen, maar ook onze eigenste koelkastexperte. Ze pleit dan ook voor het gebruik van een koelkastthermometer bij iedereen thuis:

Een koelkastthermometer mag absoluut niet ontbreken. Soms komt de werkelijke temperatuur van je koelkast niet overeen met de temperatuur waarop je hem ingesteld hebt. Ook kan de temperatuur in je koelkast ongemerkt een paar graden verhogen, waardoor je eten sneller bederft. En de temperatuur kan tot 7°C verschillen tussen de boven-en onderkant van je koelkast. Belangrijke kennis dus voor je koelkastschikking!

3 belangrijke factoren voor de levensduur van jouw product

  1. Ethyleen: Groenten en fruit produceren ethyleengas, een rijpingshormoon. Afhankelijk van welke producten je bij elkaar legt, kunnen ze sneller rotten. Zo leg je bijvoorbeeld bananen en appels best niet bij andere groenten en fruit. Meer daarover kan je hier lezen.
    P.S. Omgekeerd kan ook! Onrijpe avocado? Bewaar deze even samen met een rijpe banaan. Binnen de kortste keren is jouw avocado romig zacht.
  2. Vochtigheid: Van het vocht in de groentelade op door er een handdoek of propere spons te leggen, zo vermijd je dat producten sneller rotten.
  3. Licht: Sommige producten kunnen niet goed tegen licht, zo ontstaan er bij ajuinen en aardappelen snel uitlopers. Ook olijfolie en gedroogde kruiden bewaar je best uit het licht, anders vermindert de kwaliteit en smaak sneller. Anderen hebben juist voordeel aan blootstelling tot licht, zoals verse kruiden. Kijk altijd op de verpakking van een product indien je meer info nodig hebt.

Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een berichtje naar . Wij helpen je graag verder op weg!