Blog

De winnaars van de Food Waste Awards 2018 zijn bekend!

The Food Waste Awards werden dinsdagavond 20 maart in Brussel voor de tweede keer uitgereikt in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. De prijzen belonen de beste ideeën om voedselverlies tegen te gaan in verschillende categorieën: gezondheidszorg, voedingsbedrijven, voedselverlies changemakers, lokale besturen en horeca, catering en events. Een overzicht van de winnaars:

Als opmerkelijkste voedingsbedrijf wint Delhaize De Leeuw met het engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te herverdelen. In 2017 redden ze op die manier 2.635 ton voedsel van de afvalberg.

Opschepper, de beste Belgische voedselverlies changemaker, is een initiatief van studenten van de Universiteit Antwerpen. Met voedselboxen bestaande uit voedseloverschotten brengen ze studenten en 65-plussers, doorgaans eenzame eters, samen voor een gezellige en ecologisch verantwoorde maaltijd.

Ikea Food Belgium is de strafste cateraar. Op een jaar tijd drukte Ikea in België voedselverlies met 41%, wat gelijk staat aan 99 ton voeding en 427 ton CO2. Voor de categorie gezondheidszorg is woonzorgcentrum Sint-Elisabeth de uitverkoren winnaar. Via metingen en keuzemenu’s voor hun bewoners brengen zij het dagelijkse voedselverlies terug met gemiddeld 10%.

Foodsavers Gent kaapt de prijs voor lokale besturen met een distributieplatform voor voedseloverschotten. Deze worden herverdeeld aan financieel kwetsbare mensen via talrijke Gentse sociale organisaties.

Bubble & Squeak is de uitverkoren Europese changemaker ten slotte. Lagere schoolkinderen van Old Oak Primary School in het Verenigd Koninkrijk beheren er een eigen stand aan de schoolpoort waar ze wekelijks ongeveer 40 kilo voedsel surplus herverdelen aan de ouders.

Tijdens de award uitreiking koos het live publiek uit de winnaars nog een Ultieme Food Waste Held. De Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, mocht deze award uitreiken aan de jongens van Opschepper. Met een overwinning van 51% van de stemmen belooft Laurens van Opschepper er in de toekomst zeker nog een schepje bovenop te doen.

Meer informatie vind je op www.foodwasteawards.be

Foto’s: Lotte Hendrickx