Het is zó moeilijk om in te schatten hoeveel genoeg is. Overschotten van maaltijden en ingrediënten stapelen zich dan ook snel op in de koelkast. Niet altijd evenveel inspiratie over hoe je kan koken met restjes? Dat is vanaf nu verleden tijd!

Maar eerst: portiegroottes

Het gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt voor voedselverspilling! Hier vind je een handige gids om te weten hoeveel pasta, rijst of aardappelen je moet koken.

Wat met restjes? De 5 meest verspilde ingrediënten

Brood

De beste tip: vries brood in sneetjes  in en haal er telkens het aantal sneetjes uit dat je nodig hebt! Ontdooien duurt maar enkele minuutjes. Een leuk ochtendritueel tijdens het koffiezetten?

Indien je toch overschotten brood hebt, kan je er zoveel mee doen. De opties zijn letterlijk eindeloos: bak oud brood in de pan met olie en kruiden voor heerlijke croutons voor in de soep of salade, maak paneermeel, broodpudding of verloren brood. Of waarom je niet wagen aan broodpizza’s, broodballetjes… En vergeet niet: brood is perfect als dikmiddel voor sauzen en soep,…

+ vergeet niet om je korsten op te eten 😉

Groenten

De mogelijkheden met groenten zijn oneindig. Laat die vitaminebommetjes dus niet zomaar verloren gaan. Hou het simpel en maak soep, slaatjes, geroosterde groenten, wok, sauzen,… of probeer eens een frittata of buddha bowl. Recepten vind je onderaan deze mail!

Tip: voorzie een bakje in de frigo waar je je (groenten)restjes in verzamelt. Dan kan je bijvoorbeeld elke week op dezelfde dag creatief aan de slag gaan met je restjes. Geen inspiratie? Supercook toont je welke recepten je kan maken met jouw overblijvende ingrediënten.

Fruit

Een snelle en makkelijke methode om fruit te redden? Fruitsla! Nog sneller en makkelijker, is om het in te vriezen voor later en dan te verwerken in smoothies of açai bowls. Ook bevroren banaan , bijvoorbeeld, vormt een heerlijke basis voor supersnel ijs (nicecream)!

Niet gehaast? Probeer bananenbrood of appelcake. Nood aan verfrissing? Een limonade of ijsthee zijn goede dorstlessers. Voor de avontuurlijke koks: waarom niet eens fruit inmaken in alcohol of drogen? Njammie!

Zuivel

Staat je (soja-, ..)melk al enkele dagen open en raakt ie niet op tijd op? Een snelle oplossing: chocomelk of ijskoffie! Te veel kaas? Rasp ze en vries ze in, maak kaassaus of kaasfondue. Te veel eieren én melk? Dit schreeuwt om pannenkoeken! Een makkelijke oplossing en ook perfect om in te vriezen voor later. En natuurlijk: gooi alles samen in een heerlijke omelet.

Aardappelen, rijst & pasta

Aardappelen, pasta, rijst

Overschotten van aardappelen gooi je makkelijk in een puree of soep. Je kan ze ook in frietjes snijden en invriezen. Pasta, rijst en aardappelen gaan ook altijd goed in een slaatje of een Spaanse omelet.

Het voedingscentrum voorziet ook een handige gids voor jouw restjes. Klik hier!

De restjesdag

Voorzie elke week 1 dag waar je aan de slag gaat met de restjes in jouw (koel)kast die snel op moeten. Hou het simpel, en ga voor een restjestapas!

Snel, makkelijk en vooral heel lekker 🙂


Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een berichtje naar . Wij helpen je graag verder op weg!