Voedselverspilling halveren!

Het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper schrok even toen ze het aantal containers gevuld met eten zagen klaarstaan voor ophaling. Door de verplichte gescheiden inzameling van organisch afval (Vlarema) werd dit plots heel duidelijk. Hilde Cailliau, financieel directeur van het Heilig Hart: “Het aantal containers en dus onze voedselverspilling moest naar beneden, zoveel was duidelijk. Graag zouden we aan de helft van het aantal containers komen. Natuurlijk speelt het economische een grote rol met de enorme prijsstijgingen van voeding en energie.

In het Heilig Hart primeert de zorg voor de patiënt. Hilde: “We wilden het probleem aanpakken in samenspraak met de mensen van de zorg. Het is belangrijk dat de patiënt er niets van merkt. Daarvoor kwam de begeleiding van FoodWIN als geroepen.

Chef Meten aan het woord

Mark Gleijm, hoofd keuken: “Communicatie is key, zeker voor een grote organisatie met fysiek gespreide afdelingen. Zorg ervoor dat iedereen die betrokken is bij de meting goed op de hoogte is. En vergeet zeker ook de logistiek niet, want de chauffeur moet goed weten waar ze de volle emmers moeten ophalen en schone in ruil geven. Emmers labelen is geen overbodige luxe dan! Misschien nog een goede tip: start niet op een maandag maar op een dinsdag. Dan is iedereen uit weekendmodus!”

“Wij hebben het ons natuurlijk niet gemakkelijk gemaakt, want we wilden echt alle afdelingen meten. We hebben veel verschillende doelgroepen, met heel andere voedingsgewoonten, en vreesden dat we geen totaal beeld zouden hebben als we niet alles meenamen,” aldus Hilde.

Aha moment?

“Voor het Heilig Hart bleek de grote hoeveelheid soep een quick win. Toch is het niet simpel om dit op 1 2 3 juist te krijgen. Het gaat zomer worden en dat heeft dan ook weer een invloed op de goesting in soep en de soort. En je moet goed weten wanneer personeel wel of niet mee eet,” zegt Mark.

Impact

Het Heilig Hart heeft voedselverspilling op een jaar tijd met de begeleiding van FoodWIN met 16% kunnen reduceren! Dit komt neer op een besparing van ruim 11.000 euro. Goed bezig! En die financiële winst komt mooi van pas in het licht van de prijsstijgingen. De volgende stappen? “De strijd tegen voedselverspilling levendig houden en zorgen dat we het heilige getal van 7 containers bereiken!”