Feeding the ‘2000’, een evenement tijdens een pandemie
Oorspronkelijk planden we een evenement in de binnenring van stad Antwerpen, waarop we met voedseloverschotten minstens 1000 maaltijden bereiden en uitdelen aan het brede publiek. We planden daarnaast ook een markt, waarop Antwerpen kennis kon maken met allerlei initiatieven die werken rond duurzame voeding. En dan… kondigde de pandemie zich in volle voorbereiding aan. Drie vierde van de organisatie lag al vast. We stonden voor een keuze: aflassen, uitstellen, of een corona-proof alternatief opstellen. We kozen uiteraard voor het laatste!
We veranderden het evenement naar een campagne waarin we het thema voedselverspilling toegankelijk en zo tastbaar mogelijk aan de man brachten.
Een sensibiliserende online quiz liet de deelnemers toe om gedurende een week een maaltijd op basis van overschotten af te halen in één van de vijf horecazaken die met ons in zee stapten. De horecazaken verschilden van elkaar in aard en doelpubliek, zodat we een breed aanbod hadden voor de Antwerpenaar.
Daarnaast kookten we met de leerlingen van vier scholen en werkten samen met Samenlevingsopbouw en ACM om enkele minderheidsgroepen te bereiken.
De quiz
De quiz gaf enkele vragen mee waarin je meer te weten kwam over voedselverspilling op zich: hoeveel wordt jaarlijks verspild, en met wat valt dat te vergelijken? Daarna zoomde de korte quiz van tien vragen in op acties die je thuis kan ondernemen, om voedselverspilling te vermijden. Via lokale netwerken, sociale media, communicatiepartners, nieuwsbrieven en persberichten (zie verder), bereikten we een breed publiek aan deelnemers.
De deelnemers die de quiz deden, deden die doorgaans met aandacht. Dat leiden we af uit de score en de moeilijkheidsgraad van de Quiz. Hierin zaten tips verwerkt en gewoontes die de deelnemers overnemen kan de omgeving kopiëren.
Koken op scholen
Kinderen in de scholen kookten met overschotten en hadden een les over voedselverspilling in de klas. Myrthe Peijnenborg neemt dit traject mee in haar Good Food @School project.
De maaltijden
In plaats van koken op een centrale plaats waar wij borden en bestek konden voorzien, veranderde het concept naar een take-away gerecht waar afval bij kan komen kijken. We probeerden dit zo sterk mogelijk in te perken: in de sms en tijdens de inschrijving, vroegen we bij de helft van de zaken om eigen container mee te nemen. De zaken die enkel wouden serveren in een container (veiliger mbt covid), gebruikten biologisch afbreekbaar materiaal.
Opmerkelijk is dat nagenoeg elke deelnemer zijn maaltijd effectief is komen ophalen, ofwel via mail afzegde.